Труден старт, но отличен финал: Циципас предоля сериозен тест на старта в Ротердам

от в 22:09 на 14.02.2023
Мартин Петков

Стефанос Циципас имаше блестящо начало на новия сезон, след като по време на австралийското турне ни предложи навярно най-доброто си лице на корта, като се намираше в серия от 10 поредни победи, която обаче приключи злощастно за гърка, който отстъпи пред вездесъщия Новак Джокович в сблъсъка за титлата от Откритото първенство на Австралия. По този начин елинът за втори път в своята досегашна кариера трябваше да претърпи разочарованието да остане на крачка от завоюването на дебютен трофей в турнирите от Големия шлем, губейки двубоя за отличието на Ролан Гарос през 2021-ва отново срещу Ноле.

Въпреки неблагополучния завършек на авантюрата на световния номер 3 на Зеления континент, то той побърза моментално да се завърне на корта и представи победоносно родината си за Купа "Дейвис". През настоящата седмица пък Циципас избра да се включи на АТР 500 надпреварата в Ротердам, където достигна финал преди 12 месеца, като пътят му в състезанието стартира в хода на днешния ден с успех в последователни сетове над Емил Руусувори, за точно 90 минути игра - 7:5 6:1. С този си триумф подгласникът от Мелбърн се класира за осминафиналната фаза, където ще срещне един измежду Бенжамен Бонзи и Яник Синер, когото надви по време на тазгодишния Аустрелиън Оупън.

Още от самото начало на двубоя ясно обаче личеше, че Стефанос изпитва крайно неочаквани проблеми на корта срещу световния номер 52, като често бъркаше при отиграванията си от наглед рутинни позиции и някак на шега, то финландецът се озова с пробив аванс в актива си, бивайки силно подкрепен от грешките в играта на съперника. Аутсайдерът с излъчването си в последвалите минути от срещата демонстрира, че изглежда готов да поднесе грандиозна сензация на старта на турнира в нидерландския град, като елиминира топ поставения в схемата, ала крах в представянето му, когато застана на сервис за спечелването на сета, беляза изцяло сблъсъка за него и Циципас записа четири поредни гейма на сметката си, с което към нея причисли и откриващия сет.

С настъпването на втората част епизодичните проблясъци, свързани с печеливши комбинации, от страна на Руусувори напълно изчезнаха, докато в това време световният номер 3 уверено пое инициативата и посредством серия от уинъри реализира пробив. Оттам насетне финландецът изглеждаше напълно обезверен, като неточностите взеха връх над него, при което Циципас не се поколеба да дублира предимството си и на собствено подаване сложи точка на спора в срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Труден старт, но отличен финал: Циципас предоля сериозен тест на старта в Ротердам Мартин Петков
Теми:  
емил руусувуори | ротердам | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook