В навечерието на Ролан Гарос: Контузия принуди Швьонтек да се откаже срещу Рибакина в Рим

от в 01:30 на 18.05.2023
Мартин Петков

Категорично можем да кажем, че две от водещите тенисистки в WTA Тура през 2023-та година са Ига Швьонтек и Елена Рибакина, които заедно с Арина Сабаленка оформиха своеобразната "Голяма тройка" на женската тенис сцена. Именно в съперничеството на първите две споменати състезателки пък досега проследихме два изключително интригуващи двубоя през сезона, след като от позицията си на аутсайдер шампионката от Уимбълдън на два пъти повали световната номер едно, за да достигне впоследствие респективно приза за подгласник на Аустрелиън Оупън, както и трофея на WTA 1000 турнира в Индиън Уелс.

С настъпването на клей надпреварите обаче представителката на Казахстан определено не се чувства в свои води, като спадът в представянето ѝ е видим, докато Швьонтек се намира на любимата си настилка и беше напът да използва това си предимство, за да вземе най-после своя реванш от световната номер 6, като я поведе със сет и пробив в четвъртфиналите на състезанието в Рим, където беше в ролята на защитаваща шампионка и имаше 14 поредни победи зад гърба си. Спад в равнището на топ поставената обаче означаваше завръщане в мача за шампионката от миналогодишния Уимбълдън, която в тайбрек изравни резултата в отделните части, за да станем свидетели на отказване от страна на полякинята след четири изиграни гейма в решителния сет, след като тя нарани дясното си коляно по-рано в хода на сблъсъка, с което победата беше за Рибакина - 2:6 7:6(3) 2:2 и отказване.

По този начин притесненията за физическото състояние на първата ракета на планетата в навечерието на Ролан Гарос са повече от сериозни, докато шестата поставена продължава напред към дебютния си полуфинал в италианската столица, където в спор за място в мача за титлата ще срещне бившата шампионка от Откритото първенство на Франция - Йелена Остапенко.

Началото на двубоя беше изпълнено с позитиви за топ поставената, която умело подхождаше към всеки удар на съперничката си, сякаш неизменно беше един ход пред нея, което на практика лимитира шансовете за етническата рускиня и Ига спечели първите четири гейма в срещата. Впоследствие Рибакина се отърси от шока и стабилизира подаването си, като най-сетне съумя да се разпише в резултата, ала по никакъв начин не притесни началния удар на световната номер едно, която необезпокоявано се поздрави с успеха в откриващия сет.

С настъпването на втората част статуквото по отношение превеса на силите на корта остана непроменено, след като полякинята усети момента да тръгне в атакуващ план и безпроблемно пречупи защитата на седмата поставена, с което се сдоби с преднина от пробив още на старта. Същевременно Рибакина наглед се мобилизира, но бавната настилка и високата влажност до голяма степен не ѝ позволяваха да окаже натиск върху сервиса на Швьонтек, която видимо държеше всичко под контрол и достигна до нов брейкбол.

Изправена до стената, шампионката от Индиън Уелс отстоя своето, като светкавично използва придобития импулс в представянето си, за да възстанови паритета чрез пробив, като при следващите си два гейма на начален удар спаси общо пет брейкбола пред топ поставена, за да предизвика изиграването на тайбрек. В него пък казахстанката наглед се чувстваше напълно уверена в способностите си и неколкократно повеждаше в резултата, като фундаменталният момент настъпи при 5:3 точки за Рибакина, когато Ига в старанието си да върне наглед неспасяема топка, видимо усука дясното си коляно и под знака на болката, не оказа съпротива на световната номер 6, която изравни съотношението на отделните сетове в двубоя.

Последва медицински таймаут за защитаващата шампионка, като след интервенцията тя стартира по отличен начин в решителната трета част и без излишни затруднения спечели дебютните си две подавания на собствено подаване. Рибакина също нямаше колебания в играта си и равенството се поддържаше при 2:2, когато внезапно Швьонтек взе решение да се откаже преждевременно в срещата, като по всичко личи, че болката в коляното ѝ далеч не я отпуснала и с целта да избегне влошаване на състоянието си в навечерието на Ролан Гарос, то световната номер едно напусна турнира в Рим на четвъртфиналите и изпрати шестата поставена във финалната четворка на надпреварата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В навечерието на Ролан Гарос: Контузия принуди Швьонтек да се откаже срещу Рибакина в Рим Мартин Петков
Теми:  
wta | елена рибакина | ига швьонтек | рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook