WTA ранглиста: Сериозни размествания в топ 10, три състезателки с рекордни класирания

от в 03:15 на 28.02.2022
Владислав Риждов

Отнемането на точките от Australian Open 2021, който през изминалата година се проведе в края на февруари, а не както е по традиция в началото на януари, даде своето отражение и видяхме разместване в горните пластове на ранглистата при дамите. Тази седмица също настъпиха сериозни промени в челната петица.

Непобедената до момента през годината Ашли Барти продължава да е окупирала първата позиция в класирането, а от днес нейна подгласничка ще бъде Барбора Крейчикова, която измества от второто място Арина Сабаленка. Сабаленка трябваше да се раздели с цели 710 точки от актива си, докато за шампионката от Ролан Гарос това е най-високата позиция, която заема в своята кариера въпреки ранните отпадания от надпреварите в Дубай и Доха. 

Рекордните класирания обаче не спират дотук. След чудесната си седмица, завършила с трофея от WTA 1000 турнира в Доха, Ига Швьонтек регистрира прогрес от пет места и от днес вече ще заема върховото за себе си четвърто място в ранглистата. Макар че допусна разгромна загуба на финала от 20-годишната полякиня, Анет Контавейт се представя страхотно от старта на сезона и вече ще е пета ракета на света, нейн личен рекорд до момента. Промените в първата десетка продължават - Паула Бадоса бележи спад от две позиции, Мария Сакари загуби шестото си място и вече е седма, докато Каролина Плишкова, която все още не се е появявала на корта през 2022-а, отстъпи с още три позиции и вече е под №8, а най-добрите десет се допълват от Гарбинье Мугуруса и Онс Жабер.

Йелена Остапенко се поздрави със сериозно изкачване в ранглистата, след като триумфира на силния турнир в Дубай, което я изстреля към №13 в света. Латвийката пренесе добрите си изяви и в Доха, където остана на крачка от нов финал, но това все пак ѝ носи известни дивиденти, като тя от днес вече е номер 12 в класацията. Ема Радукану, която не успява да оправдае очакванията към себе си след фурора, който направи на US Open, се отказа още в откриващия си двубой в Гуадалахара, което я смъква и с една позиция в ранглистата - на 13-то място. Сериозен спад за Петра Квитова. Чехкинята не прави никак добър старт на сезона си и оваканти титлата си в Доха още във втория кръг, а с това си поражения тя напусна топ 30 и се намира на 31-ва позиция, губейки цели десет места. Официалната ранглиста на WTA можете да видите тук.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
WTA ранглиста: Сериозни размествания в топ 10, три състезателки с рекордни класирания Владислав Риждов
Теми:  
wta | анет контавейт | Арина Сабаленка | ашли барти | барбора крейчикова | ема радукану | ига швьонтек | петра квитова | ранглиста

Коментари





Следвайте ни в Facebook