Жребият за АО: Джокович и Кирьос в една четвъртина; огромен малшанс за Надал

от в 06:38 на 12.01.2023
Мирела Николова

Броени дни ни делят от началото на тазгодишния Аустрелиън Оупън, чийто старт ще бъде даден на 16 януари. За втора поредна година турнирът ще се проведе без участието на световния номер едно, след като Карлос Алкарас получи контузия по време на една от тренировките си, преди да замине за Австралия. Така първи поставен в схемата автоматично стана сънародникът му Рафаел Надал, който ще бъде в ролята и на защитаващ титлата си шампион. В надпреварата пък се завръща и деветкратният шампион Новак Джокович, който ще преследва своята 22-ра титла от Големия шлем, а ето и какво отреди изтегленият днес жребий.

Рафаел Надал получи изключително тежка схема, като още на старта ще му се наложи да премери сили с един от най-талантливите млади състезатели в лицето на 21-годишния Джак Дрейпър, който заема 40-ата позиция в световната ранглиста и по-рано днес се класира за полуфиналите в Аделаида. Впоследствие за Матадора предстои двубой срещу победителя от американското дерби между Брандън Накашима и Макензи Макдоналд, а първият поставен, когото рекордьорът по титли от Шлема би могъл да срещне по пътя си, е 31-вият в схемата Йошихито Нишиока. Оттам насетне обаче задачата за испанеца се усложнява все повече, защото в осминафиналите се оформя потенциален мач срещу Франсис Тиафо, от когото именно бе победен на миналогодишния US Open.

Още в четвъртфиналите бихме могли да станем свидетели на повторение на миналогодишния финал, тъй като в първата четвъртина от схемата попадна и Даниил Медведев. Той ще открие кампанията си срещу Маркос Гирон, след което пък е възможно да срещне шампиона от последното издание на Sofia Open Марк-Андреа Хюслер. В трети кръг навярно ще го очаква Себастиан Корда, който достигна до финалния сблъсък на АТР 250 надпреварата в Аделаида през първата седмица от новия сезон, докато като потенциални съперници за руснака в осминафиналите изглеждат Хуберт Хуркач и Денис Шаповалов.

Стефанос Циципас предвожда третата четвъртина на схемата, като в откриващите си два кръга не се очертава да срещне особени затруднения, тъй като на старта му предстои среща с Куентин Алис, след което ще се изправи срещу победителя от мача между Ринки Хиджиката и квалификант. Ботик ван де Зандсхулп, намиращ се под №32 в схемата, очаква гърка в третия етап, а в осминафиналната фаза световният №4 би могъл да премери сили с някого измежду Яник Синер и Лоренцо Музети. Феликс Оже-Алиасим е най-вероятният съперник на Циципас в четвъртфиналите, но дотогава на канадеца ще му се наложи да преодолее съпротивата на тенисисти като Стан Вавринка, Франсиско Серундоло, Борна Чорич и Камерън Нори.

Деветкратният носител на трофея Новак Джокович получи наглед благоприятен жребий, тъй като ще се завърне в Мелбърн с двубой срещу световния №75 Роберто Карбайес Баена, чиито успехи през последната година са основно на Чаланджър надпревари. Във втория си мач сърбинът ще се изправи срещу Юго Делиен или играч, тръгнал от квалификациите, докато първият поставен на пътя му навярно ще бъде най-добрият ни тенисист Григор Димитров, който започва срещу Аслан Карацев. При победа над българина, във фазата на осминафиналите за Ноле по всяка вероятност ще предстои сблъсък с Пабло Кареньо Буста или Алекс де Минор, който през миналата седмица надделя над Рафаел Надал на United Cup.

В четвъртината на Джокович попадна и местният представител Ник Кирьос, с когото биха могли да се срещнат в битка за място на полуфинал. На пръв поглед канберецът не би трябвало да изпита затруднения в първите си два мача, тъй като му предстои да стартира срещу Роман Сафиулин, а във втория етап да се изправи срещу Ришар Гаске или Уго Юмбер. В третия кръг би могъл да го очаква Холгер Руне, който обаче въпреки сериозната си заявка да спечели трофея в Мелбърн отпадна още на старта в Аделаида през миналата седмица.

Тук място намери и световният №6 Андрей Рубльов, който записа две поредни загуби в също толкова изиграни срещи от началото на сезона. Руснакът ще стартира срещу участващия с "уайлдкард" и финалист от 2020-а Доминик Тийм, който през последните месеци от миналия сезон даде положителни сигнали, но въпреки това е далеч от най-добрите си дни на корта.

Каспър Рууд пък оглавява най-долната четвъртина, като жребият му отреди да открие с двубой срещу Томаш Махац, а след това да премери сили с някого измежду Дженсън Бруксби и Кристофър О'Конъл. В тази част от схемата се оформи и един от най-интригуващите сблъсъци в първи кръг, тъй като още на старта ще можем да наблюдаваме мач между четирикратния финалист в турнира Анди Мъри и Матео Беретини, който остави отлични впечатления с играта си на United Cup. Победителят от тази среща пък ще се изправи срещу Танаси Кокинакис или Фабио Фонини, а впоследствие вероятно ще предстои сблъсък с Роберто Баутиста Агут.

Александър Зверев, който трябваше да пропусне цялата втора половина от миналогодишния сезон заради контузия, ще се завърне в Мелбърн срещу квалификант, след което по всяка вероятност ще премери сили с Давид Гофен. В тази осмина се намира още Тейлър Фриц, който открива срещу Николоз Басилашвили, а първият поставен на пътя му се очертава да бъде сърбинът Миомир Кецманович, който през 2022-ра се превърна в една от изненадите на турнира, достигайки до осминафиналите. 

Най-интересните мачове в първи кръг:

  • Рафаел Надал – Джак Дрейпър
  • Кайл Едмънд – Яник Синер
  • Андрей Рубльов – Доминик Тийм
  • Ришар Гаске – Уго Юмбер
  • Филип Краинович – Холгер Руе
  • Григор Димитров – Аслан Карацев
  • Матео Беретини – Анди Мъри
  • Танаси Кокинакис – Фабио Фонини
  • Алехандро Давидович Фокина – Александър Бублик

Пълния жребий за надпреварата можете да разгледате тук:


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Жребият за АО: Джокович и Кирьос в една четвъртина; огромен малшанс за Надал Мирела Николова
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2023 | григор димитров | даниил медведев | жребий | Ник Кирьос | новак джокович | рафаел надал | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook