Борбен Григор отстъпи на Рафаел Надал в Акапулко

от в 07:58 на 29.02.2020
Петър Колев


Световният №2 Рафаел Надал се справи със съпротивата на Григор Димитров на 1/2-финалите на турнира от категория ATP 500 в Акапулко в последователни сетове. Това е 13-та победа на испанеца срещу Димитров от общо 14 изиграни двубоя. Това е и първият път, в който Надал побеждава българина в два сета на твърди кортове - във всеки един от предишните им мачове на хард Григор е съумявал да взима поне сет. Във финала на турнира в Мексико Матадора ще се изправи срещу 22-годишния американец Тейлър Фриц, който се наложи над сънарордника си Джон Иснър в три сета.

Мачът започна отлично за Димитров, който реализира пробив още във второто подаване на испанеца, който допусна няколко непредизвикани и една двойна грешка. Отговорът на Надал не закъсня - видимо българинът се опитваше да играе по-агресивно в сравнение с мача си срещу Стан Вавринка на 1/4-финалите, но допусна прекалено много непредизвикани грешки, които донесоха на Матадора моментален рибрейк - 2:2.

https://twitter.com/doublefault28/status/1233617943935815681?s=20

Лесен сервис гейм на Надал беше последван от нов пробив в негова полза, реализиран след нова доза непредизвикани грешки на Димитров. Въпреки че имаше шансове, българинът не успяваше да печели важните точки в геймовете. В следващия сервис гейм на Надал световният №22 достигна до общо три точки за пробив, но не успя да се противопостави на мощните удари от основната линия на испанеца. Той измъкна гейма си и след това нямаше проблеми да затвори частта в деветия гейм, с което поведе със сет - 6:3.



Вторият сет започна идентично - отново българинът реализира пробив във второто подаване на Надал, постигнато след невероятни отигравания от защита и атака. Още в следващия гейм Матадора значително повиши нивото си и след няколко невероятни уинъра от форхенд той реализира моментален рибрейк. Въпреки че имаше възможност, Димитров не успя да осъществи нов пробив в следващото подаване на Надал - 2:2. Григор не успяваше да затрудни испанеца със сервиса си и той отново стана жертва на дълбоките удари от основната линия на своя противник - Матадора реализира нов пробив, постигнат след прецизна къса.

https://twitter.com/TennisTV/status/1233628627243356160?s=19

Последва нов сервис гейм на Надал, в който Григор отново не успя да се възползва от своите шансове. Ужасно подаване на българина, в което той допусна четири непредизвикани грешки и инкасира пробив на нула, донесе преднина от два брейка за испанеца във втория сет, а с това и възможност да сервира за спечелване на мача. Надал не сбърка - въпреки съпротивата на Григор до самия край на мача, той съумя да измъкне и това свое подаване от 0:30, с което и мача за крайното 6:3 6:2 за час и 43 минути на корта.

https://twitter.com/TennisTV/status/1233633256047771648?s=20

Въпреки днешната загуба, не може да не отбележим факта, че Григор Димитров имаше една отлична седмица в Акапулко. Той се справи със съпротивата на Дамир Джумхур в последователни сетове в първия кръг, спаси два мачпойнта във втория кръг срещу Адриан Манарино, постигна първа победа над Стан Вавринка от 2016 г. насам на 1/4-финалите и изигра един изключително добър мач срещу световния №2 Рафаел Надал на първия си 1/2-финал за годината.

Рафаел Надал от своя страна се класира за своя четвърти финал в Акапулко, като той никога не е печелил титлата, откакто турнирът се провежда на хард корт. Той отстъпи на финала през 2017 г. на Сам Куери, но е двукратен шампион от турнира - печелил е титлите през 2005 и 2013 г., когато надпреварата се провеждаше на клей.

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Борбен Григор отстъпи на Рафаел Надал в Акапулко Петър Колев

Коментари





Следвайте ни в Facebook