Андреев: Знам какво искам да постигна, мога да напредна във всичко (видео)

от в 00:49 на 02.11.2018
Георги Христов

Адриан Андреев се представи на високо ниво през 2018 година. Българинът взе сребърен медал от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, а също така спечели титлата на двойки при подрастващите на Откритото първенство на САЩ.

Освен това младата надежда на българския тенис спечели бронзов медал на Мастърс състезанието до 18 години в Чънду (Китай).

С изявите си през последните месеци той се изкачи до №4 в световната ранглиста в своята възрастова група.

"Мисля, че сезонът беше доста добър, развивам се като тенисист и това е най-важното. Не знам каква е рецептата за успех в ATP, преходът е специфичен за всеки, някои го минават доста бързо, други никога не го минават.

"На "Мастърс" турнира беше много забавно, всички сме много равностойни. Имах добри шансове да спечеля първия сет срещу Брандън Накашима, който впоследствие взе титлата, но някой път не побеждаваш. Мисля, че и трето място е добър резултат.

"Да приемаш загубите в тениса е много важно. В крайна сметка ти губиш всяка седмица, ако не спечелиш турнира. Аз тази година съм спечелил един турнир, което значи, че съм губил всяка седмица. Дали ще съм играл финал и резултатите да са ми били добри, аз съм паднал. Ако не се научиш да губиш, няма как да продължиш напред," анализира Андреев в студиото на Българската национална телевизия.

Той бе помолен и да отличи някой ключов за него момент от 2018 година. "Мисля, че беше добър сезон. Всъщност, забравих, имам два спечелени турнира. Единия го забравих. Като цяло беше добра година, развивам се като тенисист и това е най-важното.

"На турнирите от Големия шлем хората отделят повече внимание и си по-притеснен. Мисля, че трябва да се науча да не отделям внимание на самото име на турнира. Повече върху самата точка, да се концентрирам и да съм спокоен. Трябва да мисля за противника, а не че играя на US Open и трябва да спечеля турнира.

"Ще бъде приятно да спечеля турнир от Големия шлем дори и при юношите. Това ще бъде уникално постижение. Ако съм здрав, ще играя в шлемовете и ще гледам да се фокусирам върху противника. Ние сме малка държава и аз съм щастлив, че имаме дори и само един топ тенисист като Григор, който се справя уникално. На световно ниво се справя уникално. Той има шанс срещу всеки играч в АТР."

Андреев се върна и към първите си стъпки. "Започнах на петгодишна възраст в клуб "15:40", който беше до нашия апартамент. Много ми хареса спорта. Пробвал съм доста спортове - плуване, футбол, баскетбол и тенис. Обичам да спортувам като цяло. Това, че имаш качества, не значи че ще постигнеш много. Ето защо трябва да се свърши много работа и то в добра посока."

"Преходът от юношите към мъжете е специфичен за всеки. Някои го минават доста бързо, някои никога не го минават. Някои по-бавно. Имало е много добри юноши, които в АТР не са се реализирали като най-добрите играчи. Аз ще работя здраво."

На въпрос как ще се справи с напрежението, под което е поставян с оглед големите очаквания към него, Андреев се пошегува: "С медитация".

"Доста фокусиран съм и знам какво искам да постигна. Хубавото при мен е, че мога да напредна във всеки елемент - физически, психически, тактическо. Абсолютно във всичко. Всеки удар. Ако се изградя на 100% като тенисист, резултатите ще бъдат много добри. Тенисът те учи на това да си винаги на земята, защото можеш да спечелиш един турнир, а на следващата седмица да загубиш в първи кръг. Винаги трябва да приемаш такива каквито са," каза още Андреев.

Той признава, че опитва да се учи от всички в топ 100. "Естествено, Роджър Федерер е идол. Надал, Джокович. Тези играчи са специални и допринасят за спорта. Всеки един човек иска да постига техните успехи. Трудно е да си там, да поддържаш такова ниво и да си по-добър от всички в света."


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Андреев: Знам какво искам да постигна, мога да напредна във всичко (видео) Георги Христов
Теми:  
адриан андреев | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook