Без загубен сет през сезона: Квитова сломи световната №30 и е 1/4-финалистка в Аделаида

от в 05:26 на 11.01.2023
Мартин Петков

Новият сезон в тениса вече настъпи и няма да е пресилено, ако кажем, че навярно Петра Квитова е тенисистката, която до момента впечатлява най-много с изявите си на Зеления континент. Чехкинята в самото начало на годината имаше честта да брани цветовете на родината си по време на United Cup, когато постигна две победи, едната от които над Джесика Пегула, преди в хода на настоящата седмица да открие кампанията си на WTA 500 надпреварата в Аделаида, където вече повали шампионката от Уимбълдън - Елена Рибакина.

Именно водена от това си представяне, 2-кратната носителка на "мейджър" трофеи през днешния излезе на корта за сблъсъка си срещу младата Кинуен Женг и успя да оцелее, спасявайки три сетбола, в битката на първия сет, продължила час и 12 минути, което доведе до решението на китайката да не претоварва излишно тялото си в дните преди Аустрелиън Оупън, след като предишните ѝ три срещи бяха с обща продължителност от над 7 часа, и световната номер 16 се поздрави с победата - 7:6(6) и отказване. По този начин левичарката, която все още не е загубила сет в хода на сезона, се класира за четвъртфиналната фаза на състезанието, където ще срещне една измежду Дария Касаткина и Барбора Крейчикова.

Двубоят стартира с ясно изразено превъзходство на световната номер 30 в по-продължителните размени от основната линия, като тя оставаше значително по-свежа спрямо именитата си противничка и това ѝ даваше възможност да завършва комбинациите, което ѝ донесе нужните дивиденти и тя реализира пробив. Застанала на сервис за спечелването на частта, то Женг се сгромоляса, забивайки топката на два пъти в мрежата от чиста позиция, при което равенството беше възстановено и след по още един разменен брейк между двете представителки на топ 30 в идните минути, логичният изход за завършек на сета беше тайбрек.

В началната фаза от дългия гейм китайката доминираше, като пласираше отиграванията си дълбоко в противниковата половина, което допълнително затрудняваше Квитова да намира чисто топката и грешките от ракетата ѝ доведоха до три сетбола пред по-нискоранкираната тенисистка. Тогава обаче сериозен спад в представянето на Женг ѝ коства всеки от шансовете, докато двукратната шампионка от Шлема се радваше на най-добрите удари в репертоара си и отмъкна сета с пет поредни точки на сметката си, при което световната номер 30 се посъветва с щаба си и взе решение да не изтощава напълно тялото си в навечерието на Откритото първенство на Австралия, отказвайки си преждевременно.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Без загубен сет през сезона: Квитова сломи световната №30 и е 1/4-финалистка в Аделаида Мартин Петков
Теми:  
wta | Аделаида | кинуен женг | петра квитова

Коментари





Следвайте ни в Facebook