Близо ли е краят за Роджър Федерер?

от в 09:08 на 23.06.2021
Калоян Соколов

Роджър Федерер винаги ще бъде помнен като един от най-великите играчи в историята на тениса, но изглежда сякаш времето му в спорта върви към изтичане. Швейцарецът допусна скрошна загуба от Феликс Оже-Алиасим, и то на любимата си трева, което е доста тревожен знак предвид наближаването на Уимбълдън. Самият Маестро неколкоратно заяви, че неговият сезон стартира именно на "свещената трева", а изглежда, въпросното поражение го е разклатило силно, защото той закъсня значително за медийните си изяви след двубоя и призна как е провел разговор с треньора си в опит да разбере защо нещата се случват по този начин.

Федерер се е превърнал в глобално лице на спорта и би било проява на лош вкус, ако прекрати кариерата си, докато се състезава на второразредни турнири. Неговите привърженици са свикнали на постоянните му успехи и е логично 20-кратният шампион от Шлема да се замисли как иска да бъде запомнен и има ли опасност да загуби от аурата си на величие в даден момент, имайки предвид моментната му кондиция.

Самата Крис Евърт споделя по темата, че е прекарала 18 години в топ 3 на WTA и в даден момент е усетила как вече не е в борбата за големите титли, а оттам насетне за нея не е било трудно решение да се откаже. Няма как да не споменем и Пийт Сампрас, който завършва професионалния си път с титла от Откритото първенство на САЩ.

Федерер винаги е бил еталон в изготвянето на своята програма и е съумявал непременно да изпълни целите си. Завръщането му не бе бляскаво, само че повечето хора безусловно вярваха, че някакси Маестрото ще добие друг облик за сезона на трева. Отказването в Париж и слабите изяви в Хале обаче поставиха швейцареца в недотам приятна позиция.

Бившата номер 3 Пам Шривър също изказа своите опасения за играта на Роджър:

"Той не трябва да допусне да достига до ниво, което е значително по-ниско от неговото обичайно. За пръв път съм наистина притеснена за него, защото показаното през последните два сета в Хале действително беше много под неговите стандарти" - завършва американката.

Самият тенисист пък признава как нещата се случват значително по-трудно за него след претърпените операции и точно това е главният проблем. Шампион от ранга на Федерер не е от най-търпеливите хора по отношение на загубите и със сигурност в главата му бушуват куп въпроси, но несъмнено есенцията им е една и съща, а именно - "Защо се случва всичко това?"

Експертите се обединяват около мнението, че тялото на Маестрото няма как да понесе цяла година в Тура, като липсата на достатъчно официални срещи също се явява сериозна пречка. Вярно е, че тревата не е толкова физически изискваща спрямо другите настилки и можеш да минеш през първите си съперници с лекота, само че швейцарецът далеч не е толкова убедителен към момента и месеците не работят в негова полза.

Не става дума само за факта, че е на 39 години, ами и за обстоятелството, че третият турнир от Големия шлем идва твърде скоро за 20-кратния шампион, докато следващото издание на Шампионата може пък да се окаже твърде късно във времето за Роджър.

Съмненията също продължават да се надигат. Помним как преди три години швейцарецът имаше изключителни проблеми с жегата в Ню Йорк и отстъпи изненадващо срещу Джон Милман. Едва ли сега физическото състояние на състезателя ще му позволи да се представи особено по-успешно при участията му на твърди кортове.

Тук някъде отекват думите на Стефан Едберг, който твърдо се е обявил против т.нар. "година на сбогуване в тениса", която цели едно финално турне на играча в края на кариерата му. 

"Подобен ход слага твърде много напрежение върху играча. Медийното внимание просто те убива бавно и в главата ти настъпва пълен хаос" - разяснява бившият наставник на Федерер.

На нас пък тепърва ни престои да видим какво решение ще вземе Роджър Федерер, а дотогава можем само да се наслаждаване на тениса му и да се надяваме поне още веднъж отново да можем да се възхитим на магията му на корта в нейния пълен блясък.

Източник: Tennis.com

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Близо ли е краят за Роджър Федерер? Калоян Соколов
Теми:  
atp | истории и анализи | любопитно | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook