Българското участие продължава: Блестяща Томова надви бивша №20 и е във втори кръг на Уимбълдън

от в 15:53 на 28.06.2022
Владислав Риждов

Виктория Томова даде обнадеждаващ старт на кампанията си на трева по време на силния турнир в Ийстбърн, който се яви като подготовка на първата ни ракета за Уимбълдън. Въпреки че загуби доста оспорван мач за влизане в основната схема, късметът се усмихна на Вики и впоследствие тя достигна до своя дебютен WTA 500 1/4-финал, преди да бъде спряна от Камила Джорджи. Чудесното представяне на родната ни представителка пък се пренесе с пълна сила и върху "свещената трева" в All England Club, където днес тя откри участието си, изправяйки се срещу бившата номер 20 Дария Савил. Вики изнесе нова силна продукция срещу представителката на Австралия и успя да се наложи с крайното 7:5 3:6 7:5 в мач, продължил малко под три часа.

Още в първите минути след началото на срещата Томова взе преимущество пред съперничката си и това ѝ позволи много бързо да се озове във водеща позиция - 2:0. Българката все пак трябваше да се потруди доста, за да задържи преднината си, но отрази всички шансове пред австралийката, и с всеки изминал гейм се доближаваше до успеха в частта. В самия край пък, точно когато сервираше за сета, Вики се пропука, което позволи на Савил да изравни резултата и да запази шансовете си за обрат живи. Томова обаче не сведе глава от лошата развръзка в предходното си подаване и впоследствие изнесе още едно силно представяне на ретур от началото на мача, за да нанесе решителен удар по противничката си, преди окончателно да се оттегли за почивка с преднина в общия резултат след сервис гейм на нула.

Вторият сет също започна с положителни моменти за първата ни ракета. Томова трябваше да отрази брейк шанс още в дебютния си сервис гейм, а след това на свой ред наказа слабо подаване на опонентката си, за да поведе с 2:1. За съжаление обаче, Вики допусна да се стигне до мигновен рибрейк и така паритетът бе възстановен. От този момент насетне Савил заигра с повече самочувствие и непрестанно поставяше под напрежение сънародничката ни. Световната номер 98 бе по-добрата от двете във финалната фаза на частта и това я постави в комфортна позиция. След като бе пропуснала да реализира пробив в шестия гейм, Савил достигна до такъв за 5:3, преди категорично да вкара двубоя в решителен сет.

Той стартира по възможно най-добрия начин за нашето момиче. Томова спечели на сметката си седем от първите десет точки, с което си гарантира преднина от 2:0, а съвсем скоро водачеството ѝ стана дори още по-изразително. От този момент насетне пък имаше една тенисистка на корта, и това беше световната номер 112. Вики изцяло контролираше случващото се, като в един момент можеше много бързо да сложи край на срещата. Савил обаче удържа на натиска, но в крайна сметка най-добрата ни състезателка при дамите довърши започнатото и се поздрави с място в следващия кръг на надпреварата.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Българското участие продължава: Блестяща Томова надви бивша №20 и е във втори кръг на Уимбълдън Владислав Риждов
Теми:  
бг тенис | виктория томова | дария савил | обзор | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook