Домакините ликуват: Защитаващият шампион в Аделаида спря световния №6 и е 1/4-финалист

от в 12:23 на 11.01.2023
Мартин Петков

Преди точно година един от големите любимци на австралийската публика - Танаси Кокинакис, се завърна в родния си град Аделаида, след като получи "уайлд кард" за АТР 250 надпреварата и обратно на всички прогнози, местният представител извървя пътя до финала, в който имайки зрителите по трибуните зад гърба си, триумфира с дебютната си титла на подобно равнище. Сега, 12 месеца по-късно, световният номер 110 се завърна обратно в дома си, за да брани своето отличието и макар да преодоля на старта сънародника си Алексей Попирин, то още във втория кръг жребият го събра с топ поставения в състезанието - Андрей Рубльов.

Сблъсъкът ни предостави същинска битка между длановите удари на двамата играчи, в която обаче австралиецът се оказа по-постоянен в действията си в хода на срещата, продължила час и 56 минути като реализира умопомрачителните 34 уинъра срещу едва 8 непредизвикани грешки, за да стигне до крайния успех - 6:4 3:6 6:3. С тази си победа шампионът се класира за четвъртфиналите в надпреварата, където на пътя си към защита на отличието си ще срещне шестият поставен в схемата - Миомир Кецманович.

Още от самото начало на двубоя Кокинакис стоеше своебразно "прилепен" за основната линия на корта, като при всяка удобна възможност правеше крачка навътре в полето и търсеше завършващ удар от форхенд страната си. Тези действия на местния любимец неизменно всяваха смут в представянето на по-високоранкирания състезател, който допусна серия от неточности, при която световният номер 110 се възползва, за да реализира пробив и впоследствие поддържайки аванса си повече от отлично на собствено подаване, записа откриващия сет на сметката си.

Със старта на втората част руснакът видимо се беше абстрахирал от направените грешки по-рано в срещата, като съумя значително да покачи качеството на длановия си удар и попаденията в съперниковата половина от ракетата му не закъсняха. Рубльов оказа нужния натиск над сервиса на защитаващия шампион, като се поздрави с пробив за 3:1, който в идните минути доразви и си осигури възможност да подава за изравняването на общия резултат. Австралиецът направи всичко по силите си в този момент, за да не допусне стопяването на преднината си, ала световният номер 6 запази хладнокръвие и след два отразени брейкбола, изпрати сблъсъка в заключителната му фаза.

Решителната трета част започна с известен миг на надмощие от страна на топ поставения, който скоропостижно беше обезличен от любимецът на публиката, след като австралиецът достигна същински висоти в равнището си и от всяка възможна позиция на корта изстрелваше уинър, като изрази игровото си превъзходство и в резултата - 4:1. До края на двубоя Рубльов така и не успя да намери противодействие срещу изключителните изпълнения, поразяващи половината му, при което Кокинакис остана безпогрешен в действията си и със завидно самочувствие сложи точка на спора, изпращайки в екстаз зрителите по трибуните на корта в Аделаида.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Домакините ликуват: Защитаващият шампион в Аделаида спря световния №6 и е 1/4-финалист Мартин Петков
Теми:  
atp | Аделаида | андрей рубльов | танаси кокинакис

Коментари





Следвайте ни в Facebook