Драма до края: Квитова показа изумителна воля и подчини Мугуруса в истинско зрелище!

от в 19:18 на 03.09.2022
Мирела Николова

Гарбине Мугуруса и Петра Квитова са две от най-разпознаваемите лица на женския тенис през последните години и не е изненадващо, че сблъсъкът помежду им от третия кръг на US Open бе сред най-интригуващите двубои в днешната програма. Двете тенисистки напълно оправдаха очакванията и предложиха на зрителите първокласен тенис и битка до последния възможен момент, но в крайна сметка по-стабилна се оказа чехкинята, която съумя да навакса пасив от 2:5 в третия сет, след което дори спаси 2 мачбола, за да триумфира след изключително оспорван решителен тайбрек - 5:7 6:3 7:6(10). 

Нивото на игра бе изключително високо от самото начало на срещата, като още от първите минути ставахме свидетели на динамични разигравания от дъното на корта, в които всяка от състезателките опитваше да наложи волята си посредством скоростни и прецизно насочени удари. Първа в резултата се подаде чехкинята, която след три поредни неспасяеми уинъра от форхенд реализира пробив за 4:2. Всичко това обаче се обезсмисли в следващия гейм, когато Квитова допусна две двойни грешки и предаде подаването си, позволявайки впоследствие възвръщане на равенството. Решителният момент дойде при 5:5, когато сервисът отново напълно обърна гръб на световната №21 и тя направи още три двойни грешки, с които подари на противничката си успеха в откриващата част.

Във втория сет началният удар на Квитова се превърна в едно от най-силните ѝ оръжия, тъй като ѝ позволяваше да взима рано контрол в разиграванията и да завърши безпроблемно с уинър впоследствие. Благодарение на агресивния си подход и безпогрешно представяне от основната линия чехкинята успя да вземе преимущество в шестия гейм, когато осъществи пробив в подаването на противничката си, а след това не направи нито крачка назад и скоро резултатът в отделните части бе изравнен.

Финалният сет стартира с поредица от рутинно спечелени подавания от двете състезателки, но в шестия гейм последва поредният рязък спад в представянето на Квитова, който не остана безнаказан от Мугуруса. Възползвайки се от серията пропуски на своята опонентка, испанката успя да реализира още първата си възможност за пробив, след което продължи да доминира на корта и затвърди за 5:2. Сервирайки за крайния успех обаче, световната №10 се пропука и позволи светкавичен рибрейк, а впоследствие и равенство за 5:5. 

Испанката бързо успя да се съвземе и в дванадесетия гейм постави под сериозно напрежение съперничката си, достигайки до два мачбола, но Квитова избегна опасността след поредица от дълбоки удари от дъното на корта, като по този начин предреши изходът на двубоя да дойде в решителен тайбрек. Той по никакъв начин не изневери на случващото се до момента, тъй като в него двете състезателки сътвориха изключително оспорвана битка. Световната №21 на три пъти достигна до възможности за спечелване на мача, но при всяка от тях Мугуруса демонстрира изумителна воля, успявайки да оцелее в битката. При четвъртата възможност за Квитова обаче испанката сгреши от форхенд и след 2 часа и 38 минути престой на корта двукратната шампионка от Уимбълдън можеше да вдигне триумфално ръце!

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Драма до края: Квитова показа изумителна воля и подчини Мугуруса в истинско зрелище! Мирела Николова
Теми:  
us open 2022 | wta | гарбине мугуруса | Обзори | петра квитова

Коментари





Следвайте ни в Facebook