Джокович бе награден като №1 за 2018, сподели за тежките мигове (видео)

от в 03:04 на 12.11.2018
Таня Стефанова

Новак Джокович официално бе награден като №1 през 2018 година. Сърбинът ще завърши на първото място в световната ранглиста независимо от развоя на финалния турнир на АТР в Лондон. Сърбинът е едва един от четиримата играчи от 1973 година, които са успявали да завършат даден сезон на върха в пет или повече случаи. Досега Пийт Сампрас е постигал това шест пъти, а Роджър Федерер и Джими Конърс са успявали също по пет пъти.

Самият Джокович измести Рафаел Надал от лидерското място преди седмица, след като през сезона спечели четири титли - два трофея от Големия шлем и два от "Мастърс 1000" сериите.

Джокера стана първият играч, който е бил класиран извън топ 20 и достигнал до №1 в рамките на даден сезон в историята на АТР ранглистата. През 2000 година Марат Сафин прогресира от №38 до №1 през ноември, но в крайна сметка не успява да приключи сезона на върха.

През месец май 2018 Джокович бе №22 - неговото най-ниско класиране от октомври 2006 година, когато е бил само на 19.

"Заедно с това да печелиш титли от Големия шлем и ATP Финалите, да си №1 вероятно, е най-голямото предизвикателство в нашия спорт. Това е връхната точка на всеки сезон. Много съм горд от това постижение, което е още по-специално на фона на цялото приключение, през което преминах в последните 15 месеца. И по-специално в последните 8-10 месеца.

"През февруари след операцията на лакътя не изглеждаше вероятно да съм в позиция да атакувам първата позиция. Не само заради моето 22-о място, но и заради начина, по който се чувствах на корта и как се представях. Част от мен винаги е вярвала, че мога да се завърна и никога не съм смятал това за невъзможно," коментира Джокович.

За първи път в кариерата си Новак се изкачи под №1 през юли 2011 година, когато беше на 24 години.

Ключова роля за подобряването на формата на Джокович във втората половина на 2018 година изигра и Мариан Вайда - словакът се завърна в треньорския щаб на Новак през април за "Мастърс 1000" в Монте Карло. От тогава насам Новак записа 43 победи от 48 мача. Включително 31 от 33 победи от Уимбълдън до момента.

На Уимбълдън 31-годишният Джокович спечели първата си титла от Големия шлем от юни 2016, когато триумфира на Откритото първенство на Франция. Впоследствие Новак триумфира за трети път и на Откритото първенство на САЩ.

През август Джокович победи Федерер на финала в Синсинати и така стана първият играч в историята с титли от всички девет "Мастърс 1000" турнира. Те водят началото си от 1990 година.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович бе награден като №1 за 2018, сподели за тежките мигове (видео) Таня Стефанова
Теми:  
новак джокович | рекорди | тенис | тенис ранглиста | тенис рекорди | тенис статистика

Коментари





Следвайте ни в Facebook