Една от изненадите на сезона: 215-ият шокира топ поставения и защитаваш шампион в Токио!

от в 14:41 на 19.10.2023
Калоян Соколов

Шинтаро Мочизуки сътвори една от най-големите сензации в ATP Тура от началото на сезона. Световният номер 215 нямаше нито една ATP победа преди началото на настоящата седмица, но вече е 1/4-финалист на домашния си турнир в Токио, надигравайки топ поставения и защитаващ шампион в турнира Тейлър Фриц - 6:0 4:6 7:6(2).

Американецът имаше отлична възможност през настоящата седмица да изпревари Холгер Руне и да се доближи максимално до класиране за финалите в Торино, но претърпя поредно ранно отпадне в хода на азиатското си турне и ще трябва да се потруди сериозно до края на сезона, за да си осигури виза за италианския град.

Така 20-годишната изненадата на надпреварата си осигури място в 1/4-финалите, където го очаква шампиона от турнира в Умаг, а именно Алексей Попирин, който се наложи в три сета над чилиеца Кристиан Гарин.

Началото на сблъсъка въобще не предвещаваше подобна развръзка, защото Фриц изцяло доминираше със своята мощ и сякаш наблюдавахме сблъсък между двама боксьори от различни категории. 175-сантиметровият играч беше движен из целия корт и абсолютно нищо не зависеше от него, а фаворитът не отпусна нито един гейм на съперника си в откриващия сет и го завоюва за точно половин час.

Мочизуки най-после се разписа в осмия гейм на мача и усети как няма какво да губи, което му даде нужната увереност да се отпусне и видяхме колко бърза ръка притежава той. Бившият юношески шампион на Уимбълдън все по-успешно контрираше своя опонент и не се страхуваше сам да поема инициативата, а Фриц определено беше подценил ситуацията и не очакваше подобно преобразяване от другата страна на мрежата. Азиатецът проби за 4:3 в своя полза и оттам насетне беше блестящ на собствен сервис, изравнявайки сетовете.

Решителната част също започна по-добре за местния любимец, който имаше две ранни точки за пробив, но световният номер 10 прояви характер и се измъкна от трудното положение. Впоследствие защитаващият шампион пое контрола над двубоя и взе преднина от 5:2, с което наглед елиминира интригата.

Японецът обаче не беше казал последната си думи и осъществи рибрейк на нула, вкарвайки сблъсъка във финален тайбрек, където изцяло доминираше и си осигури четири поредни мачбола, а още първата възможност беше реализирана с помощта на отлична атака към мрежата, която завърши с уверено изпълнен смач.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Една от изненадите на сезона: 215-ият шокира топ поставения и защитаваш шампион в Токио! Калоян Соколов
Теми:  
atp | Обзори | тейлър фриц | токио | шинтаро мочизуки

Коментари





Следвайте ни в Facebook