Гигантът с нежната душа: 5 разтапящи сърцето момента на Дел Потро

от в 09:09 на 10.02.2022
Мирела Николова

Хуан Мартин Дел Потро безспорно ще остане в историята на спорта като един от най-обичаните тенисисти, тъй като смразяващият му форхенд, неговата будеща възхищение непримиримост пред трудностите и безграничната му доброта са в състояние да спечелят сърцето на всеки един човек по света. За огромно съжаление, аржентинецът бе спохождан от множество контузии по време на своята кариера, които не му позволиха да разгърне пълния си потенциал, и това го принуди да каже сбогом на професионалния тенис.

Делпо обаче ще бъде запомнен като един от най-искрените, добросърдечни и великодушни хора, които някога са хващали ракета в ръка, затова нека си припомним някои от безброй многото моменти, заради които той е толкова обичан по света.

Внимание към детайла

Когато в действие на корта е тенисист като Марин Чилич, извисяващ се на близо 2 метра височина, то бомбастичните сервиси, летящи със скорост над 200 км/ч, са изключително често срещано явление. На финала на Купа "Дейвис" в Загреб през 2016 година тяхна жертва става едно от момичетата, подаващи топките, което бива улучено в корема от начален удар на хърватина, изпълнен с точно 225 км/ч.

Първоначално, Чилич не обръща особено внимание на случилото се и се подготвя за изпълнението на втори сервис, но за Дел Потро нищо не остава незабелязано и той незабавно отива до момичето, за да провери състоянието му, въпреки че то видимо се опитва да прикрие болката. Аржентинецът прегръща детето и го изпраща извън корта, където да си почине и да получи помощ.

Взаимна проява на любов

Въпреки внушителния си вид и корава обвивка Кулата от Тандил притежава едно изключително чувствително сърце и често сме виждали аржентинеца да се разчувства на корта. Където и да отиде по света, Делпо се радва на безусловната подкрепа на своите сънародници, които на всеки негов мач създават неповторима атмосфера, пораждаща усещането за финал на Световното първенство по футбол с участието на Аржентина. 

Изключение не прави и четвъртфиналният му двубой на US Open 2016 срещу Стан Вавринка, когато публиката предизвиква сълзи от щастие в очите на бившия шампион в Ню Йорк. Швейцарецът сервира за крайната победа при резултат 5:2 в четвъртия сет и макар шансовете за успех на Кулата от Тандил да са сведени до минимум, трибуните на най-големия тенис стадион в света избухват със скандирания: "Оле, оле, оле, Делпо, Делпо!". Тогава аржентинецът не успява да сдържи емоциите си и се разплаква.

След срещата Дел Потро отправя послание: "Може да загубих мача, но няма да забравя този момент до края на живота си. Това е по-голямо от всяка една победа на корта. Направиха ме толкова щастлив тази вечер, крайният резултат просто няма никакво значение".

Кула с причина

Високият ръст невинаги е за предпочитане, но понякога той може да бъдат от помощ не само на самия теб, но и на околните. Такъв е случаят на Мастърса в Рим през 2019 година, когато 198-те сантиметра на Делпо успяват да спасят топка, оказала се недостижима за момичето, подаващо топките.

Тогавашният съперник на аржентинеца - Каспър Рууд, изпълнява топспин бекхенд, но ударът му пропуска очертанията на игрището, а топката се озовава в заобикалящите корта храсти. Детето, което отговаря за топките, не успява да я достигне, но за негово щастие, Кулата от Тандил веднага се притичва на помощ и с възможно най-сърдечната усмивка помага на момичето.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Tennis TV (@tennistv)

Да подариш спомен за цял живот

Заради своите безбройни качества както на корта, така и извън него Дел Потро е кумир на мнозина по света, а за малчуганите в своята държава той има статута на герой. Срещите на децата с техните идоли винаги са изключително емоционални, а когато в тях е въвлечен аржентинецът, те са още по-очарователни.

По време на негова тренировка в Маями сред зрителите е и едно момиче, за което думите по-горе важат в пълна степен. Виждайки Кулата от Тандил, детето се разплаква от радост и се провиква към идола си, намиращ се в другата част на корта: "Дойдох тук с едничката цел да видя теб. Всеки път, когато играя тенис, си мисля за теб. Ти си най-добрият в света!". 

Няма по-чиста любов от тази на децата, пред която не оставя безразличен и сребърният медалист от Олимпийските игри в Рио. Развълнуван от докосващите думи на момичето, Делпо прекосява корта, прегръща своята почитателка и ѝ дава своя накитник, дарявайки спомен за цял живот.

Да влезеш в обувките на опонента

Дел Потро знае най-добре какво е тялото ти да те предаде, след като именно многобройните му контузии го изваждат от битката за големите трофеи. На Ролан Гарос 2017 обаче не аржентинецът е този, който е принуден да прекрати двубоя поради травма, а Николас Алмагро.

По-рано през същия сезон испанецът трябваше да се откаже от сблъсъка си срещу Рафаел Надал в Рим заради контузия в коляното, която с пристигането му в Париж изглеждаше отшумяла. Тя обаче напомни за себе си в началото на третия сет от мача му срещу Дел Потро, когато Алмагро остана напълно неподвижен при сервис на Кулата от Тандил. 

Шампионът от US Open 2009 усети, че съперникът му изпитва болка, и реагира мигновено, отправяйки се към испанеца. Няколко секунди по-късно Алмагро се свлече на земята и ридаеше, а първият, който започна да го утешава, бе именно аржентинецът. С негова помощ Николас се изправи на краката си и стигна до стола за почивка, като болката и разочарованието в поведението му бяха видими. Тогава Делпо седна до Алмагро и го прегърна, като отново се опита да облекчи страданието му и да му вдъхне кураж.

"Просто послушах сърцето си", споделя впоследствие сребърният медалист от Рио. "Опитах се да намеря няколко подходящи думи в този момент. Той бе изпаднал в агония, беше тежко. Казах му да остане спокоен и че тенисът е важен, но здравето има най-голямо значение."

Хуан Мартин Дел Потро е човек, който е нужен не само на тениса, но и на света като цяло. Неговият път в професионалния спорт може да намери своя край, но самият той ще продължи да бъде вдъхновение и пример за всички ни.

Защото е най-важно да бъдеш Човек!

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Гигантът с нежната душа: 5 разтапящи сърцето момента на Дел Потро Мирела Николова
Теми:  
atp | истории | любопитно | хуан мартин дел потро

Коментари





Следвайте ни в Facebook