Григор Димитров: Балкански финал с Джокович на Уимбълдън? Би било фантастично

от в 02:11 на 10.07.2023
Мирела Николова

Григор Димитров се намира във великолепна форма през последните няколко седмици и по-късно днес ще излезе срещу световния №6 Холгер Руне в битка за място на 1/4-финалите на Уимбълдън. В предходната фаза българинът безапелационно наложи волята си над 10-ия в света Франсис Тиафо и по всичко личи, че този успех е вдъхнал сериозна доза самочувствие на българина, който след срещата даде интервю пред македонския сайт Makfax, в което сподели, че тази година се цели отвъд полуфиналната фаза, което е върховото му постижение в турнира до момента, и дори се надява да има възможността да се изправи срещу Новак Джокович на финал.

Григор, в днешния мач срещу Тиафо имаше 93-процентова успеваемост в точки на първи сервис и пласира цели 13 аса. Изглеждаше, че го превъзхождаш по всички показатели. Какво е твоето виждане за двубоя?

- Надявам се с всяка следваща среща представянето ми да се подобрява и да напредвам. Сервисът и ретурът са едни от най-важните компоненти в тениса. Те поставят началото на точката. Може би това беше един от основните фактори за моя успех, защото Тиафо е един от онези играчи, които се представят отлично на посрещане и същевременно разполагат със солиден начален удар. Двубоят трябваше да бъде прекъснат вчера поради дъжд и обикновено, когато се случи подобно нещо и спреш да играеш, е много трудно да се върнеш и да направиш същото на следващия ден. Ето защо днес се подготвих по същия начин, опитах се да се приведа в същото състояние на духа, в което се намирах предния ден.

Очакваш ли да се повтори успехът от 2014 г., когато достигна до полуфиналите на Уимбълдън?

- Що се отнася до повторение на това, което се е случило в миналото, и евентуален полуфинал, с удоволствие бих повторил 2014 г., но сега все още е рано да говорим за това. Фокусиран съм единствено върху следващия двубой и мисля мач за мач.

Имаш ли план как да се противопоставиш на Холгер Руне в следващия кръг?

- Винаги има възможности, просто трябва да се приложат. Нямам много време за подготовка, ще обърна вничание на мача му срещу Фокина. Не съм гледал много от срещите му, но със сигурност съществува нещо, от което бих могъл да се възползвам. Руне вече е постигнал много в кариерата си, въпреки че е само на 20 години. Играе страхотен тенис през тази година. Ще бъде страхотен мач и го очаквам с нетърпение. Просто искам да изляза на корта и да играя най-добрия си тенис. Ще подходя към този мач както към всеки друг.

Може ли да се случи балкански финал с Джокович на Уимбълдън?

- Трудно е за постигане, но би било фантастично. Чувствам, че се намирам в момент от кариерата си, в който искам да дам най-доброто от себе си и да постигна нещо по-голямо и значимо. Също така увереността ми също нараства всеки път, когато направя добра подготовка преди турнира, а това важи в пълна степен за настоящия Уимбълдън.

Какви са отношенията ви с Джокович и как виждате историята, която той пише в момента в тениса?

- Той пише история с всяко свое движение и резултат; това няма как да се промени, докато продължава да е на корта. Всичко, което прави на корта не само в игрови аспект, но и чисто емоционално, го прави съвършен модел за подражание - как успява да контролира чувствата си, как се справя с напрежението в най-важните и критични моменти от мача. Въпреки всичко, което е постигнал в тениса, той продължава да иска да става все по-добър.

Как виждаш ситуацията с тениса в България и множеството успехи на тенисисти от Балканите напоследък - ти, Циципас, Джокович, Чорич. Смяташ ли, че това е тенденция в нашия регион, или са само отделни проблясъци?

- По принцип не се задържам толкова много в България, за да опозная малко по-добре кой какво играе. От време на време виждам, че имаме млади таланти, които жънат успех. Разбира се, в момента имаме хора от Балканите, които са топ тенисисти, например Циципас, Ноле, аз. Нещо, което научих през годините, е винаги да изисквам повече от себе си, никога да не се задоволявам с това, което съм постигнал до момента, а винаги да се стремя да вървя напред, да се ​​консултирам с други играчи, с други треньори. Може би всичко това ме накара да бъда по-добър. За съжаление, у нас тези неща не са толкова развити. Трябва да има тенис центрове и хора, които да работят в тази сфера. И най-важното - да инвестираме в играча, което е най-трудното.

Приятели ми казаха да не се връщам в Македония, ако не те питам как успяваш да имаш най-красивите жени за гаджета!?

- (смее се). Не знам как да отговоря на този въпрос. Понякога в живота човек не избира нещата, а вместо това те идват при нас и просто трябва да ги приемем като такива. Тук говоря по принцип - и за добри, и за лоши неща. Всички трябва да се приемат по един и същ начин. Що се отнася до жените, това е относително, но винаги се опитвам да бъда позитивен и приятен с хората, които са ми близки. Може би ми помага и в отношенията ми с момичетата.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров: Балкански финал с Джокович на Уимбълдън? Би било фантастично Мирела Николова
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | интервю | любопитно | новак джокович | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook