Григор Димитров срещу Хийс Броуер - анализи, очаквания и коефициенти

от в 13:59 на 23.02.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров се приближава все повече до най-добрия си тенис от началото на 2023-та година и единствените му загуби са от членове на топ 10 и бъдещи шампиони в съответните турнири. През миналата седмица първата ни ракета достигна до полуфиналите в Ротердам и няма причина да не бъдем оптимисти за предстоящата надпревара в Марсилия, където днес родният ни представител ще започне участието си с осминафинален сблъсък срещу Хийс Броуер.

Нидерландският представител е прекарал почти цялата си кариера в Чаланджър Тура, но и той имаше страхотни изяви в Ротердам, след като се възползва максимално от предоставения му "уайлд кард" и достигна до първия си четвъртфинал на твърди кортове в ATP Тура. Всичко това ни подсказва, че Броуер не бива да бъде подценяван, а нека с вас да разгледаме по какъв начин ще трябва да действа нашият сънародник, ако иска да се поздрави с крайния успех.

Какво трябва да знаем за Хийс Броуер?

Броуер е на 26 години, левичар е, изпълнява бекхенд с две ръце и се намира на върховата си 116-а позиция в световната ранглиста. Любопитното за него е, че е родом от Хюстън, където по това време живеят неговите родители, но прекарва едва два месеца от живота си там. Все пак тексаският град изиграва много важна роля в живота на Гийс, защото именно там той достига другия си четвъртфинал на ниво ATP, тръгвайки от квалификациите на състезанието.

Пробивът на нидерландеца в световния тенис е изключително бавен, като години наред той участва почти единствено само на турнири от сериите "Фючърс", където може да се похвали с пет спечелени трофея на сингъл. Левичарят пробива в топ 300 едва в началото на миналия сезон и оттогава не спира да прогресира в класацията, макар че може да се похвали само с един достигнат финал в Чаланджър Тура, а вероятно най-голямото му постижение е преодоляването на квалификациите на US Open и победата над Адриан Манарино в първи кръг на основната схема.

Световният номер 116 разчита най-вече на мощния си форхенд, който изпълнява със сериозно количество топспин и се старае да го прилага от всяка една точка на корта. За съжаление на Броуер, то бекхендът му е много по-уязвим и обикновено го използва единствено, за да се задържа в разиграването. Обратният удар на квалификанта е много плосък, като обикновено топката се приземява плитко в центъра на корта и затова той предпочита да си служи със своя слайс, когато трябва да се отбранява от тази си страна.

Друг силен коз на нидерландеца е играта му на мрежата, така че можем да очакваме множество излизания напред от него. Броуер доскоро имаше по-големи успехи именно на двойки и притежава първокласни волета, с които да завърши мигновено атаката си.

191-сантиметровият тенисист разполага със сравнително посредствен сервис за ръста си, но все пак не бива да забравяме преимуществото на лявата му ръка, което му дава възможност често да прибягва до любимия си силно подсечен начален удар от полето за предимство, след който веднага се впуска в акция към филето.

Как би могъл да се противопостави Григор Димитров?

Разбира се, класата на първата ни ракета е далеч по-голяма от тази на опонента му и Григор просто ще се нуждае да покаже поне 70 процента от потенциала си, за да излезе победител, но някои определени прийоми биха го улеснили в неговата задача. Българинът трябва да подлага под постоянен натиск бекхенда на Броуер, защото така ще си гарантира изцяло контрола над разиграванията и вероятно много скоро ще последва грешка от ракетата на аутсайдера.

Дълбоките ретури са друг ключов фактор към успеха, тъй като нидерландецът ще бъде лишен от възможност да продължи към мрежата, а Димитров несъмнено притежава огромно предимство по отношение на играта от дъното на корта. Самият сервис на опонента е сравнително удобен за тази цел и четвъртият поставен няма да поема някакви излишни рискове, за да постигне търсения резултат.

Използване на по-голям топспин бекхенд също може да бъде добра идея, защото левичарят ще се възползва от всеки по-къс слайс, за да достигне до любимата си зона на корта и Григор трябва да се погрижи за тази опасност, елиминирайки изцяло най-силния елемент от репертоара на четвъртфиналиста в Ротердам.

Накрая бих изтъкнал проблемите на нидерландеца в дефанзивен план. Той се придвижва отлично напред, само че далеч не е толкова уверен, когато трябва рязко да смени посоката си на движение и това може да бъде спокойно експлоатирано от бившия номер три в света.

Очаквания и коефициенти:

Възходът на Гийс Броуер е безспорен и съм далеч от мисълта да го подценявам, ала смятам, че дори най-лошата версия на Григор Димитров би била трудно победена от квалификанта, така че предричам убедителна победа с 2:0 сета на първата ни ракета.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират родния ни представител, като му дават сериозно предимство, определяйки ставка от 1.20 за негов успех, докато шансовете за триумф на по-нискоранкирания играч се котират на 4.50. Трябва обаче да ни е ясно как тези предвиждания далеч невинаги се оказват верни, а за нас остава надеждата този път предварителните очаквания да се сбъднат и Григор Димитров да се поздрави с първа победа в кариерата си на турнира в Марсилия! Вие пък отново ще можете да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Хийс Броуер - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | марсилия | превюта | превюта и анализи | хийс броуер

Коментари





Следвайте ни в Facebook