Григор Димитров за липсата на фенове, трофея от 2017 и възобновяването на сезона

от в 16:25 на 24.08.2020
Анисия Стоева


След повече от пет месеца професионалният мъжки тенис най-накрая се завърна. ATP Тур възобнови сезона тази седмица! След 175-дневната пауза вече навлизаме в третия ден от първият голям турнир - Western & Southern Open, провеждащ се на кортовете в Ню Йорк.

Първата ракета на България Григор Димитров, който е печелил надпреварата в Синсинати в близката 2017, разговаря с организаторите на настоящия Мастърс по много различни теми. Ето и цялото интервю:

Григор, очевидно светът още е далеч от най-добрата си година, но как оценяваш факта, че професионалният тенис бавно се завръща?

- Всички го искахме. Ще започна със случилото се тук - усилията, които са се хвърлили в това събитие, са просто невероятни, наистина. Да, усещането е по-различно - докато се разхождаме, е по-странно, по-забавно. Всички много го оценяваме, страшно много ни липсваше да се състезаваме, да играем, да се върнем към рутината си. Но това е начало.

Не си се състезавал от много време, а сега най-накрая стартира тази надпревара. Как се чувстваш?

- Да, завръща се. Трябваше да се справям с други неща през последните месеци, но съм изключително щастлив, че мога да бъда тук и да участвам. Въобще не бях сигурен дали ще играя, дали ще бъда готов, но се опитвам да се възползвам максимално и ще се насладя на всеки един момент със сигурност.

григор

Трябваше да се справяш с нови и нехарактерни за играчите неща през последните месеци, но успя ли да запазиш състезателната настройка по време на изолацията?

- Винаги обичам да се занимавам с други неща извън тениса, а сега имах много повече време за това. Със сигурност не беше лесно. В началото бях като: ,, Добре, имаш повече време, не е лошо малко да забавиш и да правиш неща, които си искал, но си нямал времето". Но идва моментът, в който вече си наваксал с всичко и умът ти почва да скита, тялото ти се усеща по-различно. Но за мен това беше най-трудното, като цяло се чувствах добре - казах си, че ще оставя надпреварите за малко настрана, за да освободя място за нещо друго, постепенно се справих и тенисът отново навлезе в дневния ред.

Има дълги периоди на контузии, подготвителният етап преди старта на сезона, но никога не е имало период, в който целият Тур е в пауза в продължение на 5 месеца. Разликата в тези обстоятелства влияят ли на рестарта на сезона за един играч?

- Не, не бих казал. Мисля, че независимо дали си контузен, или се завръщаш от каквото и да било, никога няма просто да започнеш да играеш най-добрия си тенис, това е. Без значение кой си, винаги го казвам, всичко може да се случи и всеки е наясно с това, а именно този факт добавя допълнително напрежение върху всички. Ще станем свидетели на една интензивна надпревара.

Не сме в Синсинати, но Western & Southern Open ти е носел много приятни емоции. Какви са твоите спомени от 2017 и как се чувстваш относно участието ти в надпреварата тази година?

- Различно е, наистина. Обикновено сме в Синсинати, когато играем турнира. Обичам онова място, обичам да бъда там, имам толкова страхотни спомени от 2017. Изобщо не очаквах да спечеля тогава - буквално пристигнах с малкото самочувствие, което ми беше останало. Исках само да изляза на корта и да играя. Наистина харесвах атмосферата, условията и винаги съм мислел, че ми подхождат. Тогава просто се случиха много неща и спечелването на трофея, а особено начинът, по който го направих, беше нещо, което никога няма да забравя.

григор

Фактът, че си спечелил турнира веднъж, дава ли ти вдъхновение? Все пак вдигането на трофея дава самочувствие и насърчава за по-добро представяне в следващите години, но при тениса никога не знаеш.

- Да, това е абсолютно вярно. Винаги имаш някакви очаквания, но дълбоко в себе си си казваш: ,,о, човече, дано се справя добре". Винаги има турнири, в които не се чувстваш по най-добрия начин, но бих казал, че това са мачовете, които имат най-голямо значение.

Как мислиш, че се чувстват феновете сега, когато тенисът се завръща, и би ли изпратил едно кратко послание към тях?

- Щастлив съм, че отново има тенис, който можем да предложим на хората. Без феновете ние никога нямаше да сме там, където сме сега, без съмнение. Това със сигурност е нещото, което ни липсва най-много сега. Състезателната природа е винаги в нас, но когато добавиш публиката, напрежението просто градира и не спира да ескалира. На мен лично много ми липсват привържениците. Обичам да съм около тях, да раздавам автографи, това много ми липсва.

US Open стартира следващата седмица - Голям шлем, твърд корт, формат ,,3 от 5", без фенове. Смяташ ли, че тази година ще бъде по-голямо предизвикателството от психическа гледна точка?

- Бих казал, че мачовете във формат „3 от 5″ ще са по-голямо предизвикателство, когато играеш пред празни трибуни, да. Сега настройката на играчите ще бъде по-различна и всеки ще се опитва да покаже най-добрата си игра възможно най-рано в мача.



 

 

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров за липсата на фенове, трофея от 2017 и възобновяването на сезона Анисия Стоева

Коментари





Следвайте ни в Facebook