Григор пред SI: За съветите на Роджър и Рафа, ракетата си и кога плаче

от в 03:44 на 30.08.2017
Георги Христов

Според анализатора на Sports Illustrated Станли Кей настоящият сезон през 2017-а година може да се разглежда като своеобразен ренесанс за Григор Димитров. С титлата в Бризбейн, достигането до полуфиналите на Australian Open, а през миналата седмица и с първия му "Мастърс 1000" трофей в Синсинати. А отплатата е налице - той се завърна в топ 10 за първи път след 2014-а година.

На започналото Открито първенство на САЩ и в отсъствието на топ играчи като Анди Мъри, Новак Джокович, Стан Вавринка и Кей Нишикори - Димитров намира място и сред претендентите за титла от Големия шлем. След трофея в Синсинати, където не загуби сет, сега Димитров е в отлична позиция да направи за първи път пробив в Ню Йорк.

Българинът споделя пред изданието, че най-добрият съвет от колега, е получавал от Рафаел Надал. "Никой не е идвал по своя воля да ми дава съвети, които предполагам е нормално. Но ако говорим затова кого съм търсил за това - един от най-хубавите ми случаи бе наскоро, когато тренирах с Рафа Надал в Майорка. Бяхме на яхтата заедно следобед, почивайки си и аз го попитах: "Човече, какво мислиш за играта ми?" А той ми отвърна: "Просто прави това, което умееш и недей да грешиш често."

"Може да звучи смешно, но казано от него, звучи по друг начин. Разбира се, казано от личност от неговия ранг - подобно нещо почти не ми се беше случвало. Все едно не се бях замислял по въпроса."

Димитров споделя, че е в добри отношения и с Роджър Федерер, който също го е подкрепял. "Роджър също. През годините го опознах много добре - семейството и обкръжението му. Той е от хората, които ми е казвал, "Не оклюмвай, продължавай да работиш. Денят ще дойде, ще дойде." Видях го вчера и той сякаш ми каза - "Видя ли колко е просто понякога? (визирайки Синсинати)". А, аз си мислех, "Да, лесно ти е да го кажеш."

Но той настоя: "Не, понякога е толкова просто." И в някакъв смисъл е прав. Щом се появи възможността, трябва да се постараеш да се възползваш. Ако не се получи, така да е. Но в същото време, трябва да гледаш напред," заявява Димитров, според когото почти не са останали състезатели с бекхенд с една ръка, но пък се надява един ден да се появи и "новия Григор", визирайки сравненията между него и Федерер.

Относно любопитните неща извън корта се оказва, че Гришо е доста романтична натура и The Notebook ("Тетрадката") остава любимият му филм. Той дори плачел на любимата си сцена.

"Сцената е, когато тя отива да го види в езерото. Те са във водата и хранят лебедите или патиците, каквото беше там. Те тръгват да се прибират, но започва да вали и тя го пита: "Защо не ми писа", а той отговаря: "Писах ти всеки един ден, едно писмо за 365 дни." Искаше ми се аз да участвам в сцената (смее се). А след това сещате се - те се прегръщат. Кълна се в Господ - понякога спирам на пауза, тъй като не мога да я понеса."

Григор разказва и за своята ракета - първата, която е създадена по негов модел като идеята му е хрумнала докато е бил в колата си. "Много харесвам военните мотиви. Харесвам камуфлажи. Исках да има нещо различно, да бъда различен на корта. Избирахме между осем различни нюанса на сивото за ракетата и мисля, че намерихме най-добрия цвят," разказва Григор, който отчита че никога не е взаимствал идеи от колеги за ракетата си, тъй като е мечтаел за изцяло своя.




Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор пред SI: За съветите на Роджър и Рафа, ракетата си и кога плаче Георги Христов
Теми:  
sports illustrated | григор димитров

Коментари





Следвайте ни в Facebook