И световната №2 не можа да я спре: 18-годишната Носкова е на финал в Аделаида!

от в 10:56 на 07.01.2023
Мирела Николова

Линда Носкова продължава да изумява с изявите си в тазгодишното издание на WTA 500 надпреварата в Аделаида и през днешния ден намери място в своя дебютен финал на турнир под егидата на WTA. След като на старта чехкинята елиминира световната №8 Дария Касаткина, а в полуфиналите наложи волята си над бившата №1 и двукратна шампионка от Шлема Виктория Азаренка, днес 18-годишната тийнейджърка преодоля съпротивата и на втората в света Онс Жабер. Тийнейджърката за пореден път демонстрира изключителна зрялост в представянето си въпреки своята крехка възраст и напълно заслужи победата, постигната след крайното 6:3 1:6 6:3. Така тя си резервира място в спора за титлата, където я очаква сблъсък срещу втората поставена в схемата Арина Сабаленка.

Чешката представителка навлезе в мача със сериозна доза увереност и наложи високо темпо на игра още от първите минути на двубоя. Тя отново се довери на присъщия за себе си агресивен стил на игра, който ѝ помогна да осъществи пробив още в дебютното подаване на противничката си. Впоследствие Жабер започна да предприема контраофанзиви и на няколко пъти се сдоби с възможности за връщане на пробива. Поставена под напрежение, световната №102 не трепна и съумя да опази преднината си, прибавяйки откриващия сет към своята сметка.

В началото на втората част обаче ситуацията на корта изцяло се промени, тъй като арабката постигна ранен пробив след пропуски от страна на тийнейджърката и набързо си изгради аванс от 3:0. Финалистката от Уимбълдън и US Open продължи да бъде изключително настъпателна при разиграванията на посрещане и във всяко подаване на съперничката си успяваше да се сдобие с брейкболи. В шестия гейм усилията на топ поставената се увенчаха с успех и тя дублира преднината си от пробив, с което напълно лиши от интрига оставащите минути в сета.

Жабер пренесе устрема си и в началото на третата част, където имаше три възможности за пробив още в първия гейм. Поредните няколко безапелационно проведени акции от страна на чехкинята обаче заличиха шансовете на тунизийката. Това даде допълнителен импулс на младата състезателка, която в четвъртия гейм на свой ред се възползва от колебанията на опонентката си, за да реализира брейк, оказал се решителен за развръзката на двубоя в нейна полза и класирането й за дебютен WTA финал.

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
И световната №2 не можа да я спре: 18-годишната Носкова е на финал в Аделаида! Мирела Николова
Теми:  
wta | Аделаида | линда носкова | Обзори | онс жабер

Коментари





Следвайте ни в Facebook