Изненадите в Аделаида не спират: Световният №8 също се сбогува с турнира още на старта

от в 14:16 на 03.01.2023
Мартин Петков

Новият сезон в тениса настъпи преди броени дни и с това серията от подготвителни надпревари на Зеления континент по пътя към Аустрелиън Оупън започна, като в първа дестинация за голяма част от елита на мъжката сцена се превърна силният турнир от категория АТР 250 в Аделаида. През вчерашния станахме свидетели на ранни отпадания на двама от състезателите, на които се гледаше като скрите фаворити за трофея, а именно Феликс Оже-Алиасим и Холгер Руне, докато днес тяхната съдба последва и световният номер 8 Андрей Рубльов, който допусна пълен обрат на старта от Роберто Баутиста Агут, при което испанецът откри своя 19-и сезон в Тура с победа - 4:6 6:3 6:4. С този си впечатляващ триумф ветеранът продължава към осминафиналите в турнира, където го очаква нов тежък противник в лицето на Себастиан Корда, който сломи Анди Мъри в поредни сетове.

Началните моменти от двубоя ни предоставиха непознат облик в играта на световния номер 21, който предприемаше крайно агресивни действия във фаза атака и на база тяхната успеваемост, съумя да достигне дебютния брейкбол за сблъсъка. Сбъркан удар от форхенд от рутинна позиция на бившия полуфиналист от Уимбълдън в него момент обаче вдъхна сериозна увереност на руснака, който преодоля неблагоприятната ситуация и използва импулса в представянето си, за да пробие решаващо в идните минути, след което записа откриващия сет на сметката си.

Световният номер 8 се оказа неудържим на старта на втората част, когато продължи доминацията си на корта и я ознаменува, печелейки противниковото подаване, за да отвори разлика в своя полза, набъбнала впоследствие до 3:1. Няма да е пресилено, ако кажем, че в тези минути испанецът изглеждаше изпаднал в безизходица, ала поредица от грешни решения на фаворита го върна обратно в мача и за тенисистът с неговия опит се оказа лесна задача да грабне шанса си, при което станахме свидетели на обрат в съотношението на силите и серия от пет поредни гейма за Агут, който възстанови равенството в отделните сетове.

С настъпването на решителната трета част напрежението своеобразно можеше да се реже с нож и станахме свидетели на намаляване на риска в действията от страна на ибериеца, който на практика живееше своя втори живот в сблъсъка. Въпреки частичния си обрат, то световният номер 21 отново не принуден да изпадне в "глуха защита" пред поразителния дланен удар на Рубльов, който достигна брейкбол. Именно това се превърна и в повратната точка на срещата, след като руснакът пропусна форхенд от чиста позиция и нервите в него взеха връх, при който той строши ракетата си, като това му действие беше последвано от подем в представянето на неговия съперник. Агут освен че оцеля за пореден път в двубоя, то той намери нужните оръжия в играта си в седмия гейм, когато се поздрави с пробив на нула и не след дълго на собствено подаване беше безпогрешен, за да подпечата откриващата си победа за новия тенис сезон.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Изненадите в Аделаида не спират: Световният №8 също се сбогува с турнира още на старта Мартин Петков
Теми:  
atp | Аделаида | андрей рубльов | роберто баутиста агут

Коментари





Следвайте ни в Facebook