Изненадваща развръзка в Порторож: Световната №82 надви шампионката от Уимбълдън!

от в 22:28 на 18.09.2022
Мартин Петков

Елена Рибакина през този сезон несъмнено достигна върха в своята кариера по време на Уимбълдън и след отличното си представяне на тревните кортове в Лондон триумфира с титлата от най-стария тенис турнир, явяваща се и нейна първа от Големия шлем. От този момент нататък обаче разочарованията за казахстанската, най-голямото от които загуба в първия кръг на US Open от "щастлива губеща", наглед не намираха своя край. Световната номер 25 все пак изглеждаше загърбила лошите си дни и през тази седмица достигна финала на турнира в Порторож, но там я очакваше 82-ата в света - Катерина Синякова, която последва примера на 17-годишната си сънародничка Линда Фрухвиртова, поздравила се с отличието от състезанието в Ченай по-рано днес, като двойковата шампионка от Откритото първенство на САЩ осъществи фамозен обрат от сет и пробив пасив, за да покори надпреварата в словенския град, завоювайки своя четвърти WTA трофей на сингъл - 6:7(4) 7:6(5) 6:4.

Рибакина потегли в двубоя с трудно подаване на начален удар, но мигновено се постара максимално, за да извади на показ разликата в класите между нея и съперничката ѝ, като излезе напред с умопомрачителното 5:0. Отпуснала се от комфортния си аванс, фаворитката позволи на чехкинята да набере нужната скорост и последвалите събития на корта изобщо няма да бъдат запомнени с добро от световната номер 25, след като тя профука цели пет сетбола, губейки двата си пробива предимство и напълно обратно на очакванията Синякова докара дебютната част до тайбрек. В дългия гейм шампионката от Уимбълдън неколкократно повеждаше с минибрейкове и лековато губеше преднината си, преди сериозна офанзива върху сервиса на световната номер 82 да ѝ донесе искания резултат и тя се доближи на само сет от титлата.

Във втората част равновесието на силите изглеждаше по-голямо отвсякога, с което и надлъгването при разиграванията премина на следващото ниво, ала самочувствието се превърна в основен фактор и казахстанската реализира пробив за 4:3. Рибакина, която видимо излъчваше спокойствие, се оказа бомба със закъснител и при липсата си на първи сервис без особена борба предаде своето подаване, а паритетът се запази до самия край и на нас ни предстоеше да наблюдаваме нов тайбрек. В дългия гейм случващото се наподобяваше това от по-рано в срещата, но с разликата, че този път Синякова беше в ролята на определящата темпото и след като нито за секунда не постави водачеството си под въпрос, то чехкинята предизвика драматичен завършек на финала в словенския град.

Шампионката от Уимбълдън се представяше силно, като не се повлия под знака на разочарованието, в началото на решителния трети сет и все още се намираше в позицията на фаворит за отличието. Всичко за Рибакина обаче рухна след две изпратени топки в мрежата и трета такава далеко в аут, а тя изостана с неблагоприятното 2:4. Световната номер 82 от своя страна своебразно върна жеста и без противничката ѝ да прави много, равенството беше възстановено при 4:4, ала късна драма сполетя всички на корта в Порторож и Синякова благодарение на клиничност в завършването на атаките си, оползотвори възможността си за рибрейк, за да може броени минути по-късно на собствен сервис да сложи точка на спора точно 3 часа след началото на мача за титлата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Изненадваща развръзка в Порторож: Световната №82 надви шампионката от Уимбълдън! Мартин Петков
Теми:  
wta | елена рибакина | катерина синякова

Коментари





Следвайте ни в Facebook