Кордоба: Световният номер 144 повали местния любимец Шварцман и е на дебютен ATP финал!

от в 04:12 на 06.02.2022
Мартин Петков

В първата среща от полуфиналната фаза на турнира в Кордоба на корта излезе местният любимец Диего Шварцман, който срещаше квалификанта Алехандро Табило. Безспорно, очакванията бяха за наглед лесен успех на 170-сантиметровия аржентинец, ала демонстриращият страхотен тенис чилиец, който все още не е загубил сет, тръгвайки от пресявките, развали празненствата на местните фенове, след като надви с 6:3 7:6(6) първия поставен в схемата, с което достигна своя дебютен финал в ATP Тура.

Още в първите мигове на двубоя Табило загатна, че притежава нужните оръжия в играта си, за да окаже натиск над своя съперник. Използвайки перфектно преимуществото си на левичар, той затрудняваше световния номер 14 по всевъзможни начини и някак на шега разполагаше с два пробива аванс след едва двадесет минути на корта. Ел Пеке все пак успя да се съвземе от първоначалния шок, реализирайки рибрейк, за да намали изоставането си. Следващите подавания за Табийо се превърнаха в борба за всеки метър на корта, налагайки му се да отрази шест възможности за пробив, задача, с която той се справи отлично. Получил нужната увереност, чилиецът се оказа безпощаден при втория си сетбол, за да запише първата част на сметката си.

Наглед възстановен от случилото се в първия сет, Шварцман реализира бърз брейк и взе ранен аванс във втория. Левичарят от своя страна запази спокойствие, не показа характерния си бурен нрав, което му помогна да заиграе на върха на своите възможности, за да обърне събитията в своя полза, повеждайки с пробив. Скоро след това се стигна до момента, в който световният номер 144 застана на начален в търсене на успеха, ала за негово съжаление аржентинецът не бе казал последната си дума в срещата, възстановявайки паритета. Сетът влезе в закономерен тайбрек, където сервиращите не допускаха неточности, водеха разиграванията, преди при 6:6 Табийо да си осигури първия мини пробив, което му отреди да сервира за място във финала, като той се справи безупречно и стигна до най-голямата победа в кариерата си.

Вторият полуфинален двубой противопоставяше на корта миналогодишния финалист в надпреварата - Алберт Рамос-Виньолас, и участващия с "уайлдкард" аржентинец Хуан Игнасио Лондеро, който е бивш шампион от първото издание на турнира. Мачът представляваше равнопоставеност между двамата тенисисти, обаче опитът си каза думата и испанецът надделя след 7:6(4) 6:4.

Характерните за клея продължителни разигравания се превърнаха в неизменна част от двубоя още от самото начало. Сервиращите все пак получаваха нужното предимство от начален удар, което им помагаше да печелят своите подавания, за да се стигне до логичен тайбрек. Дългият гейм започна с размяна на мини брейкове преди Рамос-Виньолас да каже тежката си дума, стигайки до ключов мини пробив, който в следващите минути му помогна да запише откриващия сет на сметката си.

Втората част имаше сходно начало с първата, като отново силните мигове за посрещащите липсваха. С достигането на осмия гейм видяхме и първия пробив, който бе реализиран от световния номер 44, даващ му право да сервира за мача. Нервите в играта му обаче взеха връх, като печеливш от ситуацията излезе Лондеро запазващ своите шансове, връщайки брейка. Рамос-Виньолас все пак запази самообладание, остана в диктуващата позиция на корта, за да може с третия си мачбол да сложи на край на двубоя, с което достигна втори пореден финал на надпреварата в Кордоба.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Кордоба: Световният номер 144 повали местния любимец Шварцман и е на дебютен ATP финал! Мартин Петков
Теми:  
алберт рамос-винолас | алехандро табийо | атп кордоба | диего шварцман | хуан игнасио лондеро

Коментари





Следвайте ни в Facebook