Крампите спряха вдъхновената Шиникова и Гърция взе аванс срещу България на United Cup

от в 08:26 на 29.12.2022
Мартин Петков

Началото на новия тенис сезон е вече тук, като още в дебютния ден на новосъздадената отборна тенис надпревара - United Cup, в игра ни предстоеше да наблюдаваме част от срещите на родните ни национали в съревнованието между България и Гърция от група "А" на състезанието. В първия мач от балканското дерби в Пърт на корта в "RAC Arena" излязоха вторите ракети при дамите, като Изабелла Шиникова имаше честта да открие участието на страната ни в турнира срещу 158-мата в световната ранглиста Деспина Папамихаил.

31-годишната софиянка и съперничката ѝ далеч не са непознати една за друга, след като по-рано през октомври се срещнаха на турнир от категория W60 в Монастир, когато успехът беше в полза на представителката на южната ни съседка. Днешният им сблъсък обаче протече по коренно различен начин, след като Белла в големи периоди от мача определяше темпото на игра, което несъмнено я изведе многократно в печелившата позиция на корта, ала сериозен физически дискомфорт свързан с крампи в левия крак и дясната ръка на българката се оказа решаващ за крайния изход на двубоя след 2 часа и 19 минути битка, при което Белла отстъпи на гъркинята - 6:3 4:6 1:6. Участието на родните ни национали през днешния ден обаче не спира дотук и след броени минути в мач от свръхтежка категория предстои да видим на корта Григор Димитров и Стефанос Циципас в сблъсъка на първите ракети, като към този момент Гърция има водачество от 1:0 точки в общия резултат.

Началото на двубоя се оказа мечтано за световната номер 381, която в първите минути на срещата беше по-активната от двете тенисистки на корта и опитите ѝ да е агресивна често биваха ознаменувани с успех, което ѝ донесе ранен аванс от пробив. Отговорът на по-високоранкираната състезателка обаче не закъсня и тя се възползва светкавично от зачестилите неточностите в играта на сънародничката ни, за да реализира рибрейк. В последвалата почивка станахме свидетели на бърза дискусия между Шиникова, капитана ни Григор Димитров и новия треньор в екипа на най-добрия ни тенисист - Джейми Делгадо, след която 31-годишната софиянка стана още по-настъпателна в действията си и изкова ключов пробив в шестия гейм, продължил 17 минути, и с придобития импулс в представянето си записа безпроблемно откриващия сет срещу името си, печелейки идните си подавания.

На старта на втората част силните моменти с участието на родната ни представителка продължиха и тя обърна резултата в дебютното подаване на съперничката ѝ, като проби и затвърди спечеленото, осигурявайки си предимство от брейк. При този развой на събитията световната номер 158 усети, че крайният на срещата не е далеч и под наставленията на Апостолос Циципас промени облика в играта си, като покачи агресията в отиграванията си и предвид неспирните грешки от страна на Белла, то Папамихаил спечели пет поредни гейма и обърна случващото се. Шиникова намери сили и отново си върна инициативата, като проведе последователно по страхотен начин своите многоходови акции в атакуващ план, с което навакса пасива си и застана на сервис при 4:5. В този момент обаче, за огромно съжаление, втората ни ракета крампира злощастно и левият ѝ крак не ѝ позволяваше да отскача при изпълнение на начален удар, което логично доведе до изравняване на резултата в отделните сетове.

В паузата преди началото на третата част софиянката се възползва от правото си на медицински таймаут и вдъхновена от окуражителните думи на Гришо, въпреки неистовата болка, която изпитваше, съумя да намери правилните оръжия в играта си и проби в откриващия гейм. Стореното от световната номер 381 обаче броени минути по-късно изгуби до голяма степен стойността си, след като стана пределно ясно, че физическият проблем не позволява на Белла да сервира нормално и предвид липсата на отскок при изпълнението на начален удар, то краят изглеждаше близо. Шиникова продължи с високо вдигната глава да се бори за трибагреника на гърдите си въпреки болката, но Папамихаил във всеки удобен момент използваше физическото си предимство и не отпусна нито гейм повече на втората ни ракета, носейки първа точка на Гърция в съревнованието с България.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Крампите спряха вдъхновената Шиникова и Гърция взе аванс срещу България на United Cup Мартин Петков
Теми:  
united cup | wta | бг тенис | българия | деспина папамихаил | изабелла шиникова

Коментари





Следвайте ни в Facebook