Наоми Осака е новата машина за пари

от в 13:55 на 24.09.2018
Мария Петрова

Поредица от мъдри семейни решения превърнаха Наоми Осака в новата златна кокошка на тениса. Едва 20-годишна тя спечели играта на нерви със Серина Уилямс в скандалния финал на US Open, но премията от $3,8 милиона е нищожна част от това, което титлата й донесе.

Всъщност нямаше по-подходяща сцена от Ню Йорк за първия триумф на Наоми в Големия шлем. Защото от 3-годишна тя живее в САЩ и се е научила да играе тенис именно по обществените кортове в Лонг Айлънд и Флорида. Баща й Леонар Франсоа е родом от Хаити и студент в Нюйоркския университет, когато заминава за Сапоро през 1990 г. Той е един от малкото тъмнокожи в японския град и с красотата си привлича вниманието на местното момиче Тамаки. „Баща ми обаче искаше за мен уреден брак и когато научи за връзката ми с чужденец, ме отлъчи за 10 години от семейството“, разказва Тамаки, която се мести с мъжа си на юг в Осака.

Там в рамките на 18 месеца се раждат двете им дъщери - Мари и Наоми. За да не се открояват от средата си, двете приемат фамилията на майка си Осака. По време на „Ролан Гарос“ през 1999 г. таткото Леонар вижда за първи път по телевизията сестрите Уилямс и баща им Ричард. „Пътеката вече беше прокарана и аз си рекох: „Защо и аз да не опитам с дъщерите си?“ За разлика от Ричард аз умеех да играя малко тенис, снабдих се с куп учебници и DVD-та и така започна всичко.“

„Не си спомням тенисът да ми е харесвал. Просто исках на всяка цена да победя сестра си, а винаги губех с 0:6. Трябваше да почакам 12 години преди да спечеля срещу Мари“, разказва Наоми, която в момента е №8 в света, а сестра й - №342.

Под напътствията на Леонар момичетата удряли по хиляди топки на ден. В преследване на мечтаната кариера през 2006 г. семейството се преместило в Меката на тениса - Флорида. Докато другите деца се качвали на училищния автобус, Мари и Наоми по цял ден тренирали, а вечер подготвяли уроците си на индивидуален план. Също като сестрите Уилямс те пропуснали повечето турнири за девойки и започнали да играят с по-големи съпернички на-право в женските серии. Тъй като нямали добро
класиране в своята възраст, те не попаднали в полезрението на американската тенис федерация.

И тогава баща им направил поредния си блестящ ход. Всяко от момичетата започнало да представя Япония, щом навършело 13 г. Сега финансови анализатори твърдят, че хаитянинът сторил това от финансови подбуди - всички знаят колко огромен е азиатският пазар и че Кей Нишикори, чийто максимум е един финал за Шлема, винаги е начело на класациите по пари от рекламни договори. Да не говорим за На Ли, която след купата от „Ролан Гарос“ през 2011 г. сключи контракти на стойност 43 млн. долара! Всъщност Мари и Наоми били толкова малки, че баща им инстинктивно проявил завиден бизнес нюх.

На въпроса защо татко им постъпил така, Наоми отговаря уклончиво: „От една страна, мама беше японка и имахме много роднини, с които бяхме почнали да общуваме. От друга - никога не съм се чувствала американка. Колкото до Хаити, хората там са винаги позитивни.“

За разлика от сестра си новата звезда на тениса говори съвсем малко японски и призна, че между мачовете се е зареждала с американски рап - Ники Минаж и Еминем. Осака обаче спечели сърцата на хората по цял свят със своето по азиатски сдържано поведение по време на напечения финал на US Open. "Колко тежко е приела разправията между съперничката си и съдията, както и освиркванията на публиката, се видя едва по време на церемонията по награждаването, когато Наоми не спря да плаче.

Нейната изключителна срамежливост била и основният проблем между 180-сантиметровата Осака и треньора, който я изстреля в топ 10 - Саша Бажин. Цели осем години той беше спаринг партньор и един от най-доверените хора на Серена Уилямс. „Когато започнах работа с Наоми, ми беше толкова трудно да завържа разговор с нея, че се наложи да гледам любимата й анимация, за да намерим обща тема.“

Самата Осака признава, че преди да срещне Бажин, била много самокритична. Той обаче я научил да излиза с положителна настройка на корта: „Тя играе значително по-добре, когато е щастлива“, твърди Саша, а попитан какво е общото между Серена и Наоми, той отговори през смях: „Само голямата коса“.

Ала освен по косата и бомбения сервис, двете си приличат и по друго - те са истински машини за пари. С победата на US Open Осака донесе първи трофей за Япония от Шлема и се превърна в една от потенциалните медалистки на предстоящите олимпийски игри в Токио 2020. Веднага след първенството на САЩ тя подписа 3-годишен контракт с „Нисан“, а има и такива с фирмата за храни „Нисин“ и със сателитния доставчик Wowow. Японски е също доставчикът й на ракети - „Йонекс“. Точно преди турнира тя стана лице на часовниците „Ситизен“, но нищо не може да се сравни с удара, който направи с „Адидас“. Според новия си договор Наоми ще получава по $8,5 млн. годишно, което я прави най-скъпоплатената спортистка на компанията. Досега тя изкарваше $1,5 млн. от рекламни и спонсорски договори, а в следващите години се очаква тази сума да стигне $15 млн. на сезон.

„Специфичното и мило излъчване на Наоми я прави апетитна хапка, но тя още е в началото на пътя си - коментира мениджърът на IMG Стивън Дюгуид, грижещ се и за делата на Осака. - Сигурен съм, че в момента неин приоритет е тенисът. Ако продължава да жъне успехи на корта, светът ще е нейн."

Таня Манова, "Телеграф"


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Наоми Осака е новата машина за пари Мария Петрова
Теми:  
бизнес | наоми осака | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook