Обратно в голямата игра: Сабаленка пречупи финалистката от АО и е в топ 8 на US Open

от в 06:10 на 06.09.2022
Мартин Петков

Арина Сабаленка се сблъска с множество разочарования в хода на годината, след като така и намираше формата си в продължение на месеци, поради което се свлече от второ до шесто място в световната ранглиста и все още очаква първата си титла за сезона. Беларуската обаче демонстрира съвсем различно лице на корта от началото на американското турне и доброто ѝ представяне в Синсинати прерастна в отлично такова на US Open, където спаси два мачбола във втория кръг и това ментално я изкачи на следващото ниво, за да може през днешния ден да осъществи пълен обрат срещу вицешампионката от АО - Даниел Колинс, след точно 2 часа и 25 минути игра - 3:6 6:3 6:2. На световната номер 6, която игра полуфинал преди година в Ню Йорк, в опит да повтори постижението си ѝ предстои на четвъртфиналите да срещне бившата първа ракета на света и финалистка от турнира Каролина Плишкова.

Още от самото начало Колинс показа известни резерви в представянето си и грешеше обилно, при което предаде откриващото си подаване, но светкавично се реабилитира, като записа поредица от печеливши попадения и мигновено обърна развоя на събитията, повеждайки с 3:1. Американката умело се осланяше на първия си сервис в трудните моменти, който отсъстваше през повечето време, ала именно в тези ситуации намираше безпощадно очертанията на корта и след два отразени брейкбола световната номер 19 получи нужната увереност, за да затвори дебютната част в срещата.

Във втората част двете наглед придобиха клиничност на начален удар, преди световната номер 6 да разчупи това статукво с пробив на нула за 3:1. Домакинската представителка не се нуждаеше от много време и повтори направеното от съперничката си, като реализира рибрейк, за да станем свидетели на два еднообразни гейма, във всеки от които имаше брейкболи, с обща продължителност около 20 минути, но подаващите запазиха сервисите си, без да се стигне до нещо повече. Сабаленка постепенно развиваше играта си от основната линия и след като беше безгрешна за сметка на Колинс, оползтвори шанса си за късен пробив в осмия гейм, който след спасен брейкбол се оказа с решаващо значение за изхода на сета и изравняването на общия резултат в мача.

При началото на третата част подгласничката от АО изглеждаше като по-добрата тенисистка на корта, но вдъхновение в представянето на беларуската означаваше поредица мощни удари от всички краища на игрището, които често се превръщаха в печеливши и миналогодишната полуфиналистка поведе убедително с два пробива аванс - 4:1. Колинс даде битка на европейката и опита да се бори, намалявайки пасива си, ала поредната наказателната акция от страна на Сабаленка завърши повече от успешно за нея и тя възстанови предимството, за да може броени минути по-късно да триумфира по пътя към топ 8 на Откритото първенство на САЩ.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Обратно в голямата игра: Сабаленка пречупи финалистката от АО и е в топ 8 на US Open Мартин Петков
Теми:  
us open | wta | Арина Сабаленка | Даниел Колинс

Коментари





Следвайте ни в Facebook