От сет и 2:5: Шелтън сътвори немислим обрат в Токио и е на първи ATP финал в кариерата си!

от в 10:50 на 21.10.2023
Калоян Соколов

Бен Шелтън е първият финалист на ATP 500 надпреварата в Токио. 21-годишният американец не спира да впечатлява с изявите си през дебютния си пълен сезон в ATP тура и заслужено ще има възможност за пръв път да спори за спечелването на трофей от подобно равнище. Младокът преодоля драматично съпротивата на своя сънародник Маркос Гирон, след като изоставаше със сет и 2:5, но осъществи фантастичен обрат и се наложи над него със 6:7(2) 7:6(5) 6:3 и утре му предстои директен сблъсък за титлата с един измежду Аслан Карацев и местната сензация Шинтаро Мочизуки.

Началото на сблъсъка беше напълно равностойно, а квалификантът показа, че е готов за бомбастичните удари от другата страна на мрежата и стоеше отлично в разиграванията. Гирон впечатляваше със светкавичното си придвижване по корта, само че Шелтън максимално съкращаваше времето му за реакция и съумя да пробие за аванс от 5:3. Сервирайки за сета, то 1/2-финалистът от US Open повтори грешката си от вчерашния ден в мача с Томи Пол и направи няколко неподготвени излизания на мрежата, които бяха своевременно разгадани от Гирон и аутсайдерът достигна до тайбрек.

Там световният номер 19 стартира ударно, повеждайки с 2:0, но впоследствие изпадна в сериозна игрова криза и буквално не можеше да намери пределите на корта, което доведе до 7 поредни точки в актива на неговия съперник и откриващата част беше спечелена от по-нискоранкирания състезател.

Вторият сет се развиваше със сериозно преимущество на сервиращите, които с лекота задържаха своите подавания до 2:2 гейма, когато изведнъж стабилността на Гирон започна да взема връх, докато левичарят прибързваше все повече в опитите си да пласира завършващ удар и инкасира два поредни пробива, като наглед квалификантът имаше сигурно място във финала, водейки с 5:2.

Шелтън обаче за пореден път демонстрира, че никога не трябва да бъде отписван и върна двата си пробива изоставане, след което дори съумя да поведе с 6:5 и имаше три поредни сетбола на началния удар на опонента си. 79-ият обаче отнякъде намери сили да докара нещата до нов тайбрек, където нещата се развиваха отлично за него и смяната на полетата дойде при 4:2 точки в полза на по-опитния от двамата тенисисти.

Тогава младокът предприе сериозна офанзива и започна да търси път към мрежата на всяка цена, а тази тактика се увенча с успех, защото той си гарантира нови два сетбола и оползотвори втората възможност, пласирайки неспасяем смач в съперниковото поле.

Квалификантът откри решителната част с нулев сервис гейм, а след това имаше три брейкбола, въпреки че 21-годишният състезател вкарваше всичките си първи начални удари в игра, ала до пробив така и не се стигна. Следващите геймове протекоха без особено изненади, но се забелязваше как Гирон излъчва по-голяма свежест, докато Шелтън сякаш вече беше обременен физически от тежките мачове в предишните кръгове и се опитваше да приключва разиграванията при първа възможност.

Противно на логиката, то фаворитът намери сили да изиграе един перфектен гейм на ретур, в който притисна сънародника си с много дълбоки и мощни отигравания, а световният номер 79 не беше подготвен за подобен подем в действията на младока и загуби своето подаване, като това беше началото на края за него, тъй като новата звезда на американския тенис запази хладнокръвие и се поздрави с крайната победа, за която трябваше да се труди в продължение на цели 2 часа и 50 минути.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
От сет и 2:5: Шелтън сътвори немислим обрат в Токио и е на първи ATP финал в кариерата си! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бен шелтън | Обзори | токио

Коментари





Следвайте ни в Facebook