По примера на Ван Райтховен: Нов местен представител грабна титлата в Хертогенбош!

от в 21:35 на 18.06.2023
Мартин Петков

Домакинската публика на АТР 250 турнира в Хертогенбош отново има своя повод за радост, след като местният герой Талон Грикспор завърши седмицата си по мечтан начин, триумфирайки с титлата в надпреварата, досущ подобно на стореното от Тим ван Райтховен преди 12 месеца. Нидерландецът в спор за отличието трябваше да срещне специализирания в играта на тревни кортове Джордан Томпсън, който е бивш финалист в състезанието, и макар световният номер 38 да се намираше на само един гейм разстояние от загубата, то той черпеше вдъхновение от сънародниците си по трибуните в ключовите моменти и подпечата победата си след 2 часа и 35 минути игра - 6:7(4) 7:6(3) 6:3. По този начин домакинският представител се поздрави с втората си АТР титла за сезона, а и изобщо в кариерата, като при утрешното обновяване на световната ранглиста го очаква заслужен дебют в топ 30.

В началото на двубоя напрежението си каза думата за всекиго от двамата финалисти, като грешките в играта им изобилстваха и те си размениха по един бърз пробив на старта. С течение на времето пък се забелязваше негативният език на тялото на местния любимец, който наглед изпитваше някакъв проблем от физическо естество, като не съумяваше да се състезаваше на сто процента от потенциала си, при което Томпсън използваше всяка удобна възможност да окаже натиск на ретур, ала единствено съумя на два пъти да се добре до брейкбол, преди да станем свидетели на тайбрек. В него австралиецът потегли повече от мечтано, повеждайки с 4:0, но внезапно Грикспор получи вдъхновение от родната си публика и съумя да се съвземе, като спечели следващите четири разигравания и изравни статуквото, ала оттам насетне световният номер 103 се завърна към успешните си излизания на мрежата и не отпусна нито точка повече на съперника си, записвайки откриващия сет на сметката си.

С настъпването на втората част Томпсън продължи в същото русло да провежда своите подавания, като основният фокус падаше върху моментите на начален удар за световния номер 38, чиято игра не беше лишена от колебания, но именно началният удар му идваше на помощ в ключовите ситуации. Напълно неочаквано с оглед видяното в последния повече от час на корта, то нидерландецът вдигна оборотите значително в деветия гейм, когато влезе в серия от печеливши удари и реализира пробив, за да си осигури възможност да сервира за спечелването на сета.

Изправен до стената, световният номер 103 нямаше друг избор пред себе си освен да покачи риска в своите отигравания на ретур, както и стори, при което пласира изумителни минаващи удари в противниковата половина и осъществи рибрейк, за да станем свидетели броени минути по-късно на нов тайбрек. В него любимецът на публиката покачи агресията в ударите си и не оставяше никакво време за реакция на австралиеца, като наложи своята доминация във високоскоростните размените от основната линия и възстанови равенството в отделните сетове.

На старта на решителната трета част вече наблюдавахме съвсем различно лице от страна на нидерландеца, който подхождаше с нужните концентрация и увереност към всяка топка, като неизменно ги превръщаше в уинър. Томпсън на свой ред остана подвластен на емоциите от многото пропиляни шансове в хода на срещата, като грешките от ракетата му зачестиха, при което Грикспор умело се възползва, за да реализира фундаментален пробив в шестия гейм, който впоследствие го изведе до трофея.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
По примера на Ван Райтховен: Нов местен представител грабна титлата в Хертогенбош! Мартин Петков
Теми:  
atp | джордан томпсън | талон грикспоор | хертогенбош

Коментари





Следвайте ни в Facebook