По ръба на бръснача: Зверев загуби сет от "щастлив губещ", но се справи и очаква Беретини

от в 18:45 на 07.07.2023
Мартин Петков

Александър Зверев през вчерашния ден постави основите на победоносното начало на кампанията си на Уимбълдън, като още днес трябваше да се завърне обратно на корта за срещата си от втория кръг, в която продължи отличното впечатление по свой адрес и продължава напред в All England Club. Германецът имаше задачата да се изправи срещу "щастливия губещ" Йосуке Ватануки, от когото допусна да изгуби един сет, но запази необходимата концентрация и се наложи в четири части - 6:4 5:7 6:2 6:2. По този начин олимпийският шампион гарантира мястото си в третия кръг на надпреварата, където в един от сблъсъците, приковаващи погледите ни, ще срещне бившия финалист върху "свещената трева" Матео Беретини.

Началото на двубоя бе напът да се окаже повече от положително за Саша, който на бърза ръка се сдоби с два брейкбола на сметката си, но японецът в тези минути доказа, че е изпипал до съвършенство прийома сервис-мрежа и оцеля. Въпреки това, то колебанията на световния номер 116 в разиграванията бяха твърде лесно забележими, след като той често допускаше грешка още в градежа на своите атаки и Зверев не пропусна да се възползва от шанса си в петия гейм, когато осъществи пробив, донесъл му впоследствие успеха в откриващия сет.

Втората част пък до голяма степен се превърна в лишена от интрига, предвид факта че двамата състезатели онагледиха класата на своите сервиси и макар германецът да допусна известни колебания след двойна грешка, то намери ритъма си и отрази брейкбол, с което запази паритета непокътнат. С отминаването на този момент господството на подаващите бе подновено и по всичко личеше, че ни предстои да наблюдаваме тайбрек, ала внезапен спад в равнището на олимпийския златен медалист от Токио означаваше три поредни неточности от неговата ракета и Ватануки като на шега поведе с 0:40 в заключителния 12-и гейм, за да оползотвори последната си възможност от трите сетбола и равенството в отделните сетове бе възстановено.

Още на старта на третата част "щастливият губещ" допусна сериозни пробойни в играта си, най-голямата от които бе липсата на първия му сервис, при което второто му подаване се превърна в лесна плячка за мощните ретури на световния номер 21, който все по-уверено пласираше печеливши удари и поведе с пробив. Оттам насетне тонусът в представянето на самурая достигна още по-ниски нива, докато Зверев демонстрира разликата в класите между себе си и Ватануки, дублирайки преднината си в резултата, чрез което поднови водачеството си в сблъсъка.

Световният номер 116 насочи всичката си останала енергия в търсенето на ранен пробив в началото на четвъртата част, като планът му бе напът да просъществува и той си осигури брейкбол след топка в мрежата от ракетата на германеца. Изправен до стената в този момент, 19-ият поставен в схемата пласира серия от безпощадни сервиси, за да отстои подаването си, като впоследствие взе всичко в свои ръце и наложи абсолютното си превъзходство на корта, печелейки пет от следващите шест гейма, с което сложи точка на спора.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
По ръба на бръснача: Зверев загуби сет от "щастлив губещ", но се справи и очаква Беретини Мартин Петков
Теми:  
atp | александър зверев | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook