Само дни след титлата си в Остин: Неубедителна Костюк напусна Индиън Уелс още на старта

от в 06:34 на 09.03.2023
Мартин Петков

20-годишната Марта Костюк през миналата седмица успя да разгърне пълния си потенциал на надпреварата в Остин, където от позицията на осма поставена в схемата постигна пет безапелационни победи, при това с общо едва един загубен сет, за да триумфира с дебютната си WTA титла в своята все още млада кариера. С това очакванията към украинката за силния WTA 1000 турнир в Индиън Уелс несъмнено се покачиха значително, но тя по никакъв начин не съумя да ги оправдае, след като в хода на днешния ден беше надиграна от квалфикантката Ребека Патерсон, която оцеля в 3-часовата битка помежду им, надделявайки с крайното 7:5 5:7 7:5. С този си успех световната номер 103 се класира за втория кръг в състезанието и ще срещне китайката Шуай Жанг.

Началото на двубоя беше повече от обещаващо за Костюк, която проби първа, с което си спечели водещата роля на корта и не след дълго доведе предимството си в резултата до възможност да подаване за спечелването на откриващата част. Това обаче далеч не пречупи борбения дух на шведката, която не просто навакса изгубеното, а при последвалото си подаване се завърна от ситуация 0:40, като спаси общо цели четири сетбола и използва по отличен начин придобития импулс в представянето си, за да увеличи серията си на четири поредни спечелени гейма и отмъкна дебютния сет под носа на фаворитката.

Втората част стартира подобаващо за украинката, която бързо забрави случилото се и се откъсна с аванс от пробив, но оттам насетне играта ѝ претърпя пълен крах, при който Патерсон дори се поздрави с преднина от брейк на името си и се доближи максимално до победата в мача. Изправена до стената, световната номер 40 не допусна да бъде сломена и до голяма степен заигра на върха на способностите си, което ѝ помогна да си възстанови лидерската позиция в размените от дъното на корта и скоропостижно тя сътвори обрат, с който изравни резултата в отделните сетове.

Началото на решителната трета част обаче беше крайно незадоволително за шампионката от Остин, която позволи да бъде доминирана във всеки един аспект от квалификантката и предвид умопомрачителния брой неточности в равнището си, изостана с цели два пробива пасив. Въпреки наглед безнадеждната си ситуация, Костюк не се предаде и впечатли с последвалите си действия, като доказа своя характер на боец, за да възстанови паритета, но в самия край на срещата капитулира окончателно пред своите грешки и световната номер 103 след късен пробив в 11-ия гейм се поздрави с победата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Само дни след титлата си в Остин: Неубедителна Костюк напусна Индиън Уелс още на старта Мартин Петков
Теми:  
wta | индиън уелс | марта костюк | Ребека Патерсон

Коментари





Следвайте ни в Facebook