Сензацията беше близо: Световната №17 имаше своите шансове, но Швьонтек се оказа твърде силна

от в 02:21 на 02.05.2023
Мартин Петков

Ига Швьонтек вече откри победоносно кампанията си на WTA 1000 надпреварата в Мадрид, като отпусна общо само 10 гейма на съперничките си в първите два кръга. През днешния ден обаче световната номер едно срещна значително по-голяма съпротива от страна на 16-ата поставена Екатерина Александрова, която беше близо до грандиозната сензация, печелейки втория сет, ала фаворитката за титлата затвърди формата си и записа седма поредна победа - 6:4 6:7(2) 6:3. По този начин полякинята продължава напред към осминафиналната фаза в надпреварата, където ѝ предстои да срещне Петра Мартич, която елиминира бившата шампионка от Ролан Гарос - Барбора Крейчикова.

Още на самия старт на двубоя рускинята демонстрира нагледно, че е готова за битка, като изненада топ поставената с устойчивостта си при размените от основната линия и поведе с ранен пробив. Постепенно с течение на времето Швьонтек навлезе в ритъм, като видимо се чувстваше все по-добре на корта, докато световната номер 17 не издържа дълго да е във водещата позиция на корта, което доведе до пълен обрат на Ига след два брейка в нейния актив, към който тя причисли и откриващия сет.

Силната серия на полякинята не приключи дотук и още в началото на втората част тя се сдоби с преднина от пробив, която умело поддържаше на собствено подаване и по всичко личеше, че краят на срещата е близо. Застанала на сервис в опит да официализира победата си, световната номер едно допусна колебания в представянето си, които мигновено бяха наказани от Александрова, която редуцира пасива си от брейк и броени минути по-късно на начален удар спаси мачбол, за да възстанови паритета, предизвиквайки изиграването на тайбрек. В него от първата до последната точка инициативата беше на страната на аутсайдерката, която в тези моменти нагледно беше по-добрата тенисистка на корта в испанската столица и напълно заслужено, предвид показаната борбеност в ключовите ситуации, изравни резултата в отделните сетове.

Рускинята продължи с добрите си изяви и на старта на решителната трета част, когато не падна жертва на напрежението и спечели дебютното си подаване, ала оттам насетне Швьонтек взе всичко в свои ръце, като вдигна високо летвата с честата вариация в комбинациите и реализира пробив. Впоследствие до края на сблъсъка 16-ата поставена трябваше повече да се бори за спечелването на собствените си геймове и по никакъв начин не застраши преднината на съперничката си, при което световната номер едно лишена от нерви в играта си осъществи втори брейк, за да сложи точка на спора повече от час по-късно след първия си мачбол в двубоя.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Сензацията беше близо: Световната №17 имаше своите шансове, но Швьонтек се оказа твърде силна Мартин Петков
Теми:  
wta | екатерина александрова | ига швьонтек | мадрид

Коментари





Следвайте ни в Facebook