Серията приключи: Фриц сътвори сензацията срещу Надал и е новият шампион в ИУ!

от в 02:28 на 21.03.2022
Калоян Соколов

Тейлър Фриц до последно не знаеше дали ще излезе на корта за първия "Мастърс" финал в своята кариера и очакванията бяха Рафаел Надал с лекота да вдигне четвърта титла в пустинята, ала американецът имаше съвсем други планове и не видяхме никакви наченки на предполагаемите му проблеми с глезена. Всъщност самият испанец страдаше далеч повече физически и се възползва, както от услугите на физиотерапевта, така и от тези на доктора.

Причината беше болка в областта на гръдните мускули, чието наличие определено попречи на 21-кратния шампион от Шлема да даде най-доброто от себе си, но това не бива да отнема нищо от превъзходното представяне на Фриц. Четвъртфиналистът от Мелбърн не трепна в нито един момент от сблъсъка, за да сложи край на поредицата от 20 поредни победи на именития си опонент и заради феновете по трибуните, постигайки сензационен триумф - 6:3 7:6(5).

Битката беше свирепа още от първия гейм, в който видяхме как американецът е готов да рискува от всяка една позиция и неговият план сработи, защото Матадора не издържа на натиска от другата страна на мрежата и предаде дебютното си подаване в двубоя, макар че отрази три точки за пробив. Фриц не показваше никакви признаци на физически дискомфорт и сервираше с максимална скорост. Оръжията на местния представител работеха безотказно, като можехме да видим с каква лекота ускорява топката и се насладихме на няколко първокласни бекхенда по късия диагонала.

Надал пък изглеждаше необичайно примирен, а неговите начални удари попадаха твърде плитко в полето на съперника и скоро световният номер 20 се сдоби с неочакван аванс от 4:0 гейма. Постепенно Рафа започна да се доближава до обичайните си обороти на игра, но имаше твърде голям пасив за наваксване и откриващият сет заслужено отиде в актива на по-младия състезател.

Възходът на манакореца на спря дотук, тъй като той съумя рано да реализира пробив, само че преднината му не просъществува дълго и аутсайдерът изравни за 2:2. Последва маратонски гейм, в който средната продължителност на разиграване беше 10 удара и видяхме няколко зрелищни размени в близост до мрежата, които завършиха с успех на местния любимец и победата изглеждаше все по-близо за него.

Последва спокоен период за сервиращите, докато не се стигна до 4:4, когато станахме свидетели на впечатляваща 36-ударова размяна, която завърши с феноменален пасингшот на фаворита. 20-ият поставен не се поддаде на нервите и след няколко минути се сдоби с шампионска точка, но тя беше отразена с бърза комбинация от ибериеца и мачът все още беше далеч от своята развръзка.

Напрежението сякаш най-после се прокрадна у Фриц, на когото се наложи да спасява две поредни точки за пробив при 5:5, само че той показа здрави нерви и отговори със серия от мълниеносни уинъри. Развръзката път трябваше да дойде в тайбрек и там обратите не спряха да властват на корта, като първоначално по-нискоранкираният играч се откъсна с мини брейк напред, ала бившият номер едно не се предаде и излезе напред в резултата за 5:4.

Точно тогава младокът проведе три от най-солидните си точки през цялата среща и можеше да вдигне победоносно ръце във въздуха, поздравявайки се с най-голямото си постижение досега в спорта и от утре заслужено ще направи дебют в топ 15 на ранглистата, заемайки 13-тата позиция.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Серията приключи: Фриц сътвори сензацията срещу Надал и е новият шампион в ИУ! Калоян Соколов
Теми:  
atp | индиън уелс | Обзори | рафаел надал | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook