Щастлив губещ срещу квалификант на 1/2-финала в Мадрид: Щруф шокира Циципас в трисетова битка

от в 23:36 на 04.05.2023
Мартин Петков

Мастърс 1000 турнирът в Мадрид досега ни предостави серия от изненадващи резултати, като класирането за четвъртфиналната фаза в надпреварата на един квалификант в лицето на Аслан Карацев и двама "щастливи губещи" - Ян-Ленард Щруф и Даниел Алтмайер, доказва това. Руснакът по-рано днес се справи със съпротивата на друга сензация в състезанието - Жижен Жанг, за да намери място във финалната четворка в испанската столица, докато Алтмайер късно снощи загуби от Борна Чорич, с което шансовете да видим "щастлив губещ" на полуфиналите опираха до представянето на Щруф, който трябваше да се изправи срещу Стефанос Циципас.

Финалистът от Аустрелиън Оупън и бивш такъв от Ролан Гарос няма особено ползотворен сезон на клей досега, като при участието си в Мадрид до момента с нищо не съумя да убеди, че е близо до топ формата си на червено. От това обстоятелство пък най-облагодетелстван се оказа именно близо двуметровият германец, който след четвъртфинала си на Мастърса в Монте Карло миналия месец, сега надгради над постигнатото от себе си и ознаменува прогреса в играта си през последните седмици, като поднесе своеобразната изненада и елиминира Стефанос в битка, продължила 2 часа и 29 минути - 7:6(5) 5:7 6:3.

По този начин световният номер 65 ще дебютира в полуфиналната фаза на турнир от подобна категория, като в опит за място в мача за титлата ще спори с друг дебютант във финалната четворка на надпревара от такъв калибър, а именно Аслан Карацев, който по ирония на съдбата надигра Щруф в квалификациите, за да видим немеца под формата на "щастлив губещ".

Още с началото на двубоя двамата състезатели, разполагащи със завиден ръст от близо два метра, установиха контрол в собствените си подавания, като умело чрез сервисите си дирижираха случващото се. Пръв в неприятности се забърка германецът, който допусна поредица от неточности и предостави два брейкбола на четвъртия поставен, ала скоропостижно се реабилитира със серия от неспасяеми начални удари и паритетът продължи да цари на корта. 

Постепенно с течение на времето интригата изчезна, преди да бъдем отведени до десетия гейм, когато световният номер 5 демонстрира подобрение в ретурите си и разполагаше със сетбол, ала Щруф не трепна пред опасността и удържа подаването си, за да станем свидетели впоследствие на тайбрек. В него Циципас на бърза ръка се сдоби с ранно предимство в резултата и излезе напред с 4:1 пункта, но оттам насетне непримиримият характер на "щастливия губещ" и способността му да нанася завършващи отигравания го изведоха до успех при шест от следващите седем точки, с което той отмъкна откриващия сет.

На самия старт на втората част елинът беше напът да вгорчи добрите емоции за световния номер 65, след като достигна общо своя четвърти брейкбол за мача, ала за сетен път изправен до стената, Щруф не трепна и зададе темпо за доминация на сервиращите. Под пълното господство на корта от страна на подаващите протече навярно целия сет, преди да настъпи фундаменталния 11-и гейм, когато напрежението най-после оказа своето влияние върху германеца, който с двойна грешка предаде началния си удар в актива на финалиста от Аустрелиън Оупън, от което четвъртият поставен светкавично се възползва и изравни общия резултат в сблъсъка.

С настъпването на решителната трета част гъркът беше близо до това да усвои подема в представянето си по възможно най-добрия начин, след като се поздрави с ранен пробив аванс на сметката си, достигайки поредните си брейкболи в срещата. Световният номер 65 обаче не беше готов да се предаде така лесно, като мигновено промени подхода си на начален удар и често използваше прийома "сервис-мрежа" в трудните ситуации, като отстоя гейма си и броени минути по-късно блесна с поредица от мощни бекхенди по правата, за да реализира дебютния си пробив в срещата, който затвърди и поведе с 4:1. Циципас на свой ред вдигна оборотите при размените от основната линия, като скоропостижно заслужи общо 10-ия си брейкбол в двубоя, ала както се случи неведнъж досега в сблъсъка, Щруф не трепна в ключовия момент и стори необходимото чрез серия от директни точки от сервис, за да официализира сензационния си триумф над световния номер 5.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Щастлив губещ срещу квалификант на 1/2-финала в Мадрид: Щруф шокира Циципас в трисетова битка Мартин Петков
Теми:  
atp | мадрид | стефанос циципас | ян-ленард щруф

Коментари





Следвайте ни в Facebook