Тенис мастърклас: Алкарас обезличи Циципас и отново е шампион в Барселона!

от в 18:29 на 23.04.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас до момента през 2023-та година редува до голяма степен титли с контузии, след като макар и 19-годишният испанец да триумфира с отличията на надпреварите в Буенос Айрес и Индиън Уелс, то той неведнъж трябваше да се бори с проблеми от физическо естество. Последната травма за тийнейджъра, която беше в областта на лявата ръка, дойде при поражението му в полуфиналите на турнира в Маями, като впоследствие тя го извади от кортовете за период от половин месец, с което принуди доскорошният номер едно да пропусне Мастърса в Монте Карло.

По този начин завръщането в Тура на Карлитос се случи през настоящата настоящата седмица за АТР 500 състезанието в Барселона, където местният любимец имаше нелеката задача да защитава трофея си. В първите си двубои Алкарас видимо имаше нужда от адаптация към клея, като допускаше прекомерен брой неточности за себе си, но постепенно вдигна оборотите, за да намери място на финала в надпреварата без загубен сет, с което оформи зрелищен сблъсък за титлата между себе си и Стефанос Циципас.

Гъркът, който след финала си на Аустрелиън Оупън лекува контузия в рамото, преодоля съпротивата на немалко елитни тенисисти в лицето на Денис Шаповалов, Алекс де Минор и Лоренцо Музети, като си осигури възможност да търси своя реванш от шампиона на US Open за поражението си от него в каталунския град на четвъртфиналите през миналия сезон. Алкарас, който до момента доминира съперничеството си със световния номер 5, имайки три победи в три мача, през днешния ден изнесе поредната си тенис лекция за игра на червени кортове, като беше изцяло над Циципас в хода на срещата и заслужено се поздрави с трофея след час и 18 минути на корта - 6:3 6:4. С триумфа си топ поставеният в схемата за първи път в своята кариера завършва успешно кампанията си по защита на своя титла в Тура, като вече може да се похвали с девет отличия на ниво АТР, докато бившият подгласник от Ролан Гарос загуби своя трети финал в Барселона и продължава да търси първия си трофей от категория АТР 500.

Местният любимец имаше правото да сервира пръв, като зададе високо темпо на начален удар, което елинът продължи и при последвалото заставане на сервис за световния номер две, то той допусна поредица от грешки, която му коства прескъпо и подаването му беше причислено в актива на претендента. Реакцията на случилото от страна на Карлитос беше повече от впечатляваща, след като тийнейджърът мигновено се абстрахира от неточностите си и заигра на изключително високо ниво, като притисна до стената Циципас, който не издържа на напрежението и след двойна грешка позволи рибрейкът да бъде осъществен.

Последва затишие, като двамата финалисти се фокусираха основно над собствените си начални удари, при които класата на сервисите им беше основополагаща за лесните подавания, причислени в техните активи. В това русло се достигна до фундаменталния осми гейм, когато Алкарас неизменно влизаше в разигравания на ретур, като в надлъгването от основната линия демонстрира всичките оръжия в репертоара си, ала на пиадестала бяха късите топки, чрез които обезличи на практика финалиста от Аустрелиън Оупън и реализира решаващ пробив, донесъл му успеха в откриващия сет.

На старта на втората част равновесието по повод съотношението на силите се завърна, като макар и защитаващият шампион да наказваше всяка по-плитка топка в своята половина, превръщайки я в печелившо отиграване, то двукратният подгласник в надпреварата компенсираше с добри сервиси и паритетът се поддържаше. Постепенно бяхме отведени до петия гейм, когато Карлитос на ретур зае позиция на около шест метра зад основната линия, породена от целта му да влезе в разиграване, като планът му сработи повече от успешно и той за сетен път засвидетелства магическите къси топки, с които разполага, за да реализира пробив. Оттам насетне основният фокус на Алкарас падна върху собствените му подавания, като при тях беше повече от безупречен, отпускайки само две точки на балканеца, за да доведе срещата до закономерен край, при който триумфира с титлата в Барселона, явяваща се негова трета в Тура през 2023-та година.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тенис мастърклас: Алкарас обезличи Циципас и отново е шампион в Барселона! Мартин Петков
Теми:  
барселона | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook