Тенисът има нов герой: Световният №43 срази Циципас в 5-сетов трилър и е 1/4-финалист на Уимбълдън!

от в 18:02 на 10.07.2023
Мирела Николова

Приказката на Кристофър Юбенкс на тазгодишния Уимбълдън продължава, след като днес 27-годишният американец постигна най-голямата победа в кариерата си, надделявайки в петсетов трилър над световния №5 Стефанос Циципас. Юбенкс изоставаше с 1:2 сета срещу бившия финалист от Шлема, но въпреки всичко успя да пречупи съпротивата на фаворита и да оформи крайното 3:6 7:6(4) 3:6 6:4 6:4. По този начин той намери място на своя дебютен "мейджър" 1/4-финал, където му предстои да се изправи срещу световния №3 Даниил Медведев.

В дебютния сет американецът бе далеч от нивото, което го изведе до дебютен 1/8-финал в Лондон, и ударите му често не намираха очертанията на корта. За Циципас бе достатъчно просто да държи топката в игра и да дочаква неминуема неточност от отсрещната страна, като по този начин достигна до два пробива в хода на сета, за да вземе аванс в общия резултат.

Във втората част обаче световният №43 стабилизира представянето си и опитите му за атака все по-често завършваха с негов успех. Същевременно всеки от двамата поддържаше висока успеваемост на собствен начален удар и до пробив така и не се стигна, поради което развръзката дойде в тайбрек. Там отличното насочване на ударите на Юбенкс и перфектното му представяне от сервис линията изиграха ключова роля към това непоставеният състезател да изравни отделните части.

С настъпването на третия сет гъркът отново наложи своята доминация, играейки безпогрешно от всяка точка на корта. Световният №5 можеше да разчита на солидното си подаване, благодарение на което си откриваше пътя към мрежата и скоропостижно завършваше с уинър от въздуха. Агресивният му подход на ретур непрекъснато създаваше проблеми на по-неопитния тенисист, който инкасира два пробива, и балканецът отново се доближи на крачка от крайния успех.

Това стечение на обстоятелствата обаче по никакъв начин не обезкуражи Юбенкс, който в четвъртия сет отново показа най-доброто си лице на корта и не позволяваше на противника да поеме контрол. Американецът търпеливо дочака своя момент в деветия гейм, когато Циципас допусна серия от непредизвикани грешки, довели до брейк в полза на световния №43, и след още няколко минути бе поставено начало на решителния пети сет.

В първите минути от финалната част Юбанкс просто летеше по корта и представляваше истинска тенис стена, обезоръжавайки напълно своя именит противник. Аутсайдерът постигаше забележителна дължина в ударите си и често принуждаваше гърка да се отбранява, поради което станахме свидетели на бърз пробив в актива на Циципас за 2:0. Впоследствие световният №5 намери начин да възвърне паритета за 3:3 след спад в концентрацията на опонента, но още в следващия гейм на свой ред отново позволи да бъде пробит, като именно този брейк изведе Юбенкс до най-голямата победа в кариерата му.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Тенисът има нов герой: Световният №43 срази Циципас в 5-сетов трилър и е 1/4-финалист на Уимбълдън! Мирела Николова
Теми:  
atp | кристофър юбенкс | Обзори | стефанос циципас | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook