70 удара лудост: Кублер и Хачанов сътвориха третото най-дълго разиграване в историята

от в 12:59 на 18.01.2023
Калоян Соколов

Надпреварите от Големия шлем за са най-трудния връх за покоряване в света на тениса и се изисква много повече от добър форхенд и бекхенд, за да достигнеш до трофей от най-престижната категория. Именно затова през годините членовете на Голямата тройка доминираха на най-големите турнири, защото съчетаваха безупречно нужните, технически, физически и ментални качества за спечелването на подобна титла.

Днес пък Карен Хачанов и Джейсън Кублер нагледно ни демонстрираха, че пътят към подобно постижение може да се превърне в истинско мъчение, след като ги видяхме да сътворяват разиграване продължило цели 70 удара. Въпроснaта точка се състоя в края на втория сет, когато руснакът сервираше в опит да се откъсне напред с 2:0 части, само че беше изправен пред брейкобол и точно тогава станахме свидетели на второто най-дълго разиграване в историята на състезанието, което приключи с намеса на мрежата в полза на местния любимец.

Този късметлийски уинър от бекхенд буквално взриви трубуните на "John Caine Arena", докато Хачанов беше в състояние на ступор и оттам насетне не спечели нито гейм повече до края на сета. Все пак сребърният олимпийски медалист намери сили да се мобилизира и затвори срещата с четирисетов успех в своя полза, ала определено хвърли излишни сили, а това може да му изиграе лоша шега с напредването на турнира.

Любопитна подробност е, че двамата тенисисти останаха на само един удар от рекорда в надпреварата за най-дълго разиграване, който се държи от Жил Симон и Гаел Монфис. Французите задържа топката в корта 71 пъти в сблъсъка си от 1/16-финалите през 2013-та година, когато Симон се наложи в пет сета и впоследствие стана лесна плячка за Анди Мъри.

Досега официалният рекорд за най-продължителна размяна в мъжкия тенис датира от 2018-та година, като в него са въвлечени ветераните Никола Маю и Марсел Гранойерс. Самият мач е част от сблъсъка между Испания и Франция за Купа "Дейвис", а играчите си разменят невероятните 84 удара.

Що се отнася за легендите в тениса, то се твърди, че през 1984-та година Джан Хепнър и Вики Нелсън разиграват в рамките на 29 минути и правят общо 643 безгрешни отигравания подред, но няма видео материал от въпросия двубой между двете дами и легитимността на рекорда е под съмнение.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
70 удара лудост: Кублер и Хачанов сътвориха третото най-дълго разиграване в историята Калоян Соколов
Теми:  
atp | Аустрелиън Оупън 2022 | джейсън кублер | карен хачанов | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook