АО: Джокович-Мъри в трети кръг; Циципас-Беретини още на старта; Алкарас изтегли Зверев (жребий)

от в 08:28 на 11.01.2024
Мартин Петков

Броени дни ни делят от началото на тазгодишния Аустрелиън Оупън, чийто старт ще бъде даден на 14 януари. Едно от големите събития, свързани с турнира, е това, че след двугодишно отсъствие, то Карлос Алкарас най-после ще вземе участие в битката за титлата в Мелбърн, докато за сметка на това пък сънародникът му Рафаел Надал разочароващо ще пропусне настоящото издание на надпреварата, след като получи нова травма, седмица преди състезанието. Още любопитно ще бъде да научим и какво точно е състоянието на Новак Джокович, чиято серия от 43 поредни победи на австралийска земя намери края си в началото на месеца, като с това допълнително се покачват нивата на интерес към Australian Open, за който тази нощ бе изтеглен и жребият.

Сърбинът, който има статута на топ поставен в турнира, получи наглед лека схема, като ще стартира с наглед рутинен двубой срещу играч, преодолял квалификациите. Впоследствие за рекордьора по титли от Шлема предстои двубой срещу победителя от австралийското дерби между Алексей Попирин и Марк Полманс, а първият поставен, когото световният номер едно би могъл да срещне по пътя си, е 30-ият в схемата Томас Мартин Ечевери, който обаче на старта ще премери сили с 5-кратния финалист Анди Мъри, чиито битки в Мелбърн винаги са паметни. Оттам насетне обаче задачата за Ноле се усложнява все повече, защото в осминафиналите се оформя потенциален мач срещу един от най-видните представители на следващата генерация - Бен Шелтън, когото именно Джокович трябваше да надвие в спор за място на финала на миналогодишния US Open.

Още в четвъртфиналите бихме могли да станем свидетели на повторение на финала от 2023-та в Мелбърн, тъй като в първата четвъртина от схемата попадна и Стефанос Циципас. Той ще открие кампанията си в зрелищен сблъсък срещу Матео Беретини, след което пък е възможно да срещне екзекутора на Рафаел Надал от Бризбейн - Джордан Томпсън. В трети кръг навярно ще го очаква Лоренцо Музети, който изглежда обратно на правия път към постигането на успехи, докато като потенциални съперници за гърка в осминафиналите изглеждат Тейлър Фриц и Марин Чилич.

Яник Синер предвожда втората четвъртина на схемата, като в откриващите си два кръга не се очертава да срещне особени затруднения, тъй като на старта му предстои среща с Ботик ван де Зандсхулп, след което ще се изправи срещу победителя от мача между Педро Качин и квалификант. Себастиан Баез, намиращ се под №26 в схемата, очаква италианеца в третия етап, а в осминафиналната фаза световният №4 би могъл да премери сили с някого измежду Франсис Тиафо, Карен Хачанов и Борна Чорич. Андрей Рубльов е най-вероятният съперник на Синер в четвъртфиналите, но дотогава на руснака ще му се наложи да преодолее съпротивата на тенисисти като Алекс де Минор, Николас Джари и Себастиан Корда.

Двукратният вицешампион Даниил Медведев получи наглед благоприятен жребий, тъй като ще открие кампанията си в Мелбърн с двубой срещу квалификант. Във втория си мач руснакът ще се изправи срещу Емил Русуувуори или участващия посредством "уайлд кард" Патрик Кипсон, докато първият поставен на пътя му навярно ще бъде Феликс Оже-Алиасим, който започва срещу финалиста от 2020-а Доминик Тийм. При победа над един измежду двамата някогашни представители на топ 10, във фазата на осминафиналите за бившия номер едно по всяка вероятност ще предстои сблъсък с най-добрия ни тенисист Григор Димитров, който се намира във върховата си форма и изглежда напълно способен да повтори успеха си над Медведев от Мастърса в Париж. Предвожданата от руснака четвъртина пък се допълва още с имената на играчи от ранга на Холгер Руне и Хуберт Хуркач, които изглеждат като вероятните съперници за сблъсък във фазата на финалната осмица срещу един измежду Медведев и Димитров.

Карлос Алкарас пък оглавява долната половина на схемата, като жребият му отреди при завръщането си в Мелбърн да стартира с двубой срещу ветерана Ришар Гаске, а след това да премери сили с някого измежду Лоренцо Сонего и Даниел Еванс, с когото винаги ни правят свидетели на зрелищни сблъсъци. Първият поставен тенисист на пътя на 2-кратния "мейджър" шампион пък се очертава да бъде Александър Бублик, докато потенциалният съперник на испанеца за осминафиналите се явява номер 14 в схемата и миналогодишен полуфиналист Томи Пол, който по традиция е сред най-неудобните тенисисти за младока. Въпросната четвъртина пък до голяма степен на практика ще ни отведе до една от модерните тенис класики във фазата на топ 8, когато схемата предвижда Карлитос да се изправи срещу шестия поставен Александър Зверев, в случай че шампионът от United Cup преодолее съпротивата на Иржи Лехечка, както и един измежду Камерън Нори и Каспър Рууд.

Най-интересните мачове от първия кръг:

  • Стефанос Циципас - Матео Беретини
  • Феликс Оже-Алиасим - Доминик Тийм
  • Адриан Манарино - Стан Вавринка
  • Бен Шелтън - Роберто Баутиста Агут
  • Алекс де Минор - Милош Раонич
  • Франсис Тиафо - Борна Чорич
  • Григор Димитров - Мартон Фучович

Пълния изглед на жребия за Аустрелиън Оупън можете да разгледате тук:


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
АО: Джокович-Мъри в трети кръг; Циципас-Беретини още на старта; Алкарас изтегли Зверев (жребий) Мартин Петков
Теми:  
australian open | александър зверев | андрей рубльов | григор димитров | даниил медведев | жребий | карлос алкарас | новак джокович | стефанос циципас | холгер руне | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook