Димитров - Фратанджело, 1 кръг на Уимбълдън 2016 или как Григор прекъсна серията си от 6 последователни загуби

от в 14:22 на 30.06.2020
Петър Колев


В един идеален свят, в който коронавирусът не съществува и тенис сезонът е в разгара си, тази седмица трябваше да станем свидетели на мачовете от основната схема на третия за годината турнир от Големия шлем - Уимбълдън. Това е най-старият и престижен тенис турнир в света, като на трофея, връчван на победителя в турнира за мъже, дори е изписано "Световен шампион на сингъл".

За съжаление поради глобалната пандемия от Covid-19 тазгодишното издание на надпреварата беше отменено, като по този начин тази година ще бъдем лишени от удоволствието да наблюдаваме бърз, агресивен и атрактивен тенис на "свещената" трева на Уимбълдън. Това със сигурност е любимият турнир на Роджър Федерер, който е рекордьор по спечелени трофеи (8) в тази недпревара. Това е и единственият турнир от Големия Шлем, който все още не е спечелен от тенисист, различен от членовете на Голямата Четворка, откакто швейцарецът спечели надпреварата през 2003 г.

Уимбълдън

Уимбълдън е и мястото, на което най-добрият български тенисист Григор Димитров достигна първия си 1/2-финал на турнирите от Шлема през 2014 г., побеждавайки британеца Анди Мъри, който защитаваше титлата си от миналата година, в последователни сетове на 1/4-финалите пред очите на кралското семейство. Въпреки загубата си от бъдещия шампион Новак Джокович в 4 четири сета в следващия кръг, българинът със сигурност ще пази спомените от този турнир завинаги в сърцето си.

Надпреварата определено носи добър спомен за Григор и от своето издание през 2016 г., но преди да стигнем дотам трябва да си припомним какво се случи през същата година. На един "черен" Великден след една изключителна драма, скъсани кордажи и счупени ракети Димитров губи мача за трофея на турнира от категория ATP 250 в Истанбул от аржентинеца Диего Шварцман. Този финал сякаш отключва проклятие върху българина, което го преследва в следващите близо два месеца.

Racquet-smashing Dimitrov loses Istanbul final after epic meltdown ...

След този турнир Григор допуска загуби в последователни сетове от Пабло Кареньо Буста в Мадрид и Александър Зверев в Рим в откриващите кръгове. Нещата не стават по-добре на Ролан Гарос, където Димитров допуска обрат от Виктор Троицки и напуска надпреварата след 5 сета. Сезонът на трева също не започва обещаващо, тъй като българинът отстъпва на Хуан Мартин дел Потро в Щутгарт и на Янко Типсаревич в Куинс още в първи кръг.

Настъпва времето на третия за годината турнир от Големия шлем - Уимбълдън, същия турнир, на който Димитров е бил 1/2-финалист преди две години. Българинът се намира под №37 в световната ранглиста и е непоставен в надпреварата, като всички негови фенове се надяват да не попадне на силен опонент още в първия кръг. За радост жребият е благосклонен и отрежда, че опонент на Григор в първия кръг на надпреварата трябва да бъде недотам претенциозния квалификант от САЩ Бьорн Фратандежело, намиращ се под №133 в ранглистата на ATP.

Grigor Dimitrov 'ready to fight' after putting in the hard yards ...

Срещата се развива гладко, като след равностойно начало българинът пробива в шестия гейм, за да поведе с 4:2. До края не допуска обрат и затваря частта след 6:3. Вторият сет отново бива решен само след един пробив. Брейк в третия гейм се оказва достатъчен за Димитров да затвори сета след 6:4. В третия сет тогавашният световен №37 е още по-категоричен, като осъществява пробив още в октриващия гейм. Българинът печели подаването на американеца и в петия гейм, за да поведе с 4:1. До края на срещата Фратанджело успява да спечели само един гейм, като така мачът завършва след 6:3 6:4 6:2 в полза на Григор след близо час и половина игра на корт №16 на All England Club.

Така Димитров прекъсва серията си от шест последователни загуби в официални срещи. Тази победа всъщност се оказва и началото на рестарта на сезон 2016 за българина, който впоследствие достига до 1/4-финалите на Мастърса в Торонто, до 1/2-финалите на Мастърса в Синсинати, до 4-тия кръг на US Open, както и до финала на турнира от категория ATP 500 в Пекин, където постига първата си и засега единствена победа над Рафаел Надал.

Dimitrov Coachless after Parting Ways with Franco Davin - Tennis Now

Пълен запис на мача между Григор Димитров и Бьорн Фратанджело от 1-я кръг на Уимбълдън 2016 можете да видите тук:

https://www.youtube.com/watch?v=Hxwcm6mWADg

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Димитров - Фратанджело, 1 кръг на Уимбълдън 2016 или как Григор прекъсна серията си от 6 последователни загуби Петър Колев

Коментари





Следвайте ни в Facebook