Джокович срещу Андерсън - героите са уморени, но е време за финал (превю)

от в 05:11 на 15.07.2018
Георги Христов

След две седмици изтощителни битки на Уимбълдън е време за момента, който всички очакват - финалът при мъжете. Надали някой е вярвал, че в него ще видим двама състезатели извън топ 5, но това е факт. Новак Джокович намери най-добрия възможен начин да се завърне в голямата игра след сериозния спад от 2016 насам. Андерсън пък ще има втори опит да спечели трофей от Големия шлем, след като загуби във финала US Open 2017 срещу Рафаел Надал.

И двамата имаха меко казано трудни полуфинални битки. Южноафриканецът се справи с Джон Иснър в петия сет, след невероятния резултат - 26:24. Не по-малко драматично Ноле спря световния №1 Рафаел Надал с 10:8 при доиграването в събота.

До момента Джокович общо е прекарал около пет часа по-малко на корта от съперника си. Андерсън е играл точно 21 часа в своите шест срещи, а Новак 15 часа и 34 минути. И в тази връзка за първи път в Откритата ера на тениса на финала на Уимбълдън и двамата състезатели ще бъдат над 30-годишна възраст - Андерсън е на 32, а Новак на 31.

От своя страна Джокович ще участва в петия си финал на Уимбълдън като досега е спечелил три от четирите си подобни участия. "Кевин също имаше тежки мачове. Той обаче ще има почивен ден, което е много сериозен фактор в тази фаза. Надявам се да съм готов. Трябва да приема обстоятелствата и да опитам да се възстановя по най-добрия начин," заяви Новак.

Джокович претърпя операция на десния лакът и от тогава имаше сериозни проблеми да върне формата си, а това му донесе изпадане от топ 20. Сега обаче той би могъл да се завърне в челната десетка с титла. Той ще се бори за общо 13-и трофей от Големия шлем, което ще му отреди четвърто място във вечната класация.

Дотук Новак води с 5:1 в преките мачове и единствената му загуба от този съперник е преди 10 години - в Маями през 2008. Ноле е надигравал Андерсън два пъти на Уимбълдън - 2011 с 3:0 и през 2015 след драматичен обрат от 0:2 до 3:2 сета.

Интересното е, че този сезон Джокович няма нито една титла, а Андерсън е с една от общо четири в кариерата му. Ноле пък има 68 купи на сметката си като професионалист.

"Той ще играе втория си финал в Големия шлем и може да извлече ползи от това. С оглед последните години и аз нямам какво да губя. Отново съм на финал след дълго време, почти две години. Разбира се, че искам трофея. Не знам дали съм изявен фаворит. Мисля, че ще бъде равностойно. Той играе най-добрия тенис в кариерата си. Ще излезе след маратонски мач и няма какво да губи. Ще опита да сервира мощно, а аз ще се опитам да избегна сериозните поражения," заяви Новак.

Андерсън от своя страна си гарантира място в топ 5 за първи път в кариерата си, независимо от развоя на финала. Досега представител на Южна Африка не е печелил титла от топ 4 турнирите. "Няма да ми е лесно да се възстановя след тежките мачове и да играя с двама от най-великите в историята. Целта ми беше да подобря най-доброто си постижение досега. Бил съм финалист на US Open и искам да направя следващата крачка," заяви Андерсън.

Финалната среща започва в 16,00 часа и може да я гледате онлайн тук!

Тенисистите с най-много титли от Големия шлем:
Роджър Федерер - 20
Рафаел Надал - 17
Пийт Сампрас - 14
Новак Джокович - 12
Рой Емерсън - 12

Най-много финали в Големия шлем:
30 - Роджър Федерер
24 - Рафаел Надал
22 - Новак Джокович

Най-много финали общо:
Джими Конърс - 169
Роджър Федерер - 149*
Иван Лендъл - 146
Рафаел Надал - 115*
Джон МакЕнроу - 109
Гийермо Вилас - 104
Новак Джокович - 100*

Най-много победи на Уимбълдън:
95 - Роджър Федерер
84 - Джими Конърс
71 - Борис Бекер
64 - Новак Джокович
63 - Пийт Сампрас
59 - Джон МакЕнроу


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Джокович срещу Андерсън - героите са уморени, но е време за финал (превю) Георги Христов
Теми:  
кевин андерсън | новак джокович | тенис | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook