Федерер си припомни юношеските години: Родителите ми се срамуваха от мен

от в 16:14 на 07.04.2021
Мирела Николова

20-кратният носител на титли от Големия шлем Роджър Федерер е пример за подражание на безброй деца по света, които боготворят именития швейцарец и копнеят да бъдат като него. Той обикновено е изключително спокоен и сдържан на корта, запазвайки фокуса си върху играта и не показвайки каквито и да било емоции. Това обаче невинаги е било така и би било трудно да разпознаем Федерер по неговото поведение до края на тийнейджърските му години.

Швейцарецът не успяваше да сдържи нервите си и в първите си състезателни мачове при юношите, като хвърлянето на ракети и псувните не липсваха по време на двубоите му. В свое интервю наскоро Роджър сподели, че са му били необходими години и е трябвало да положи неимоверни усилия, за да се пребори с избухливата си същност, преди да стане част от професионалния тенис. 

„Когато бях много малък и започнах да играя на три години, винаги псувах на корта и хвърлях рекети. Родителите ми се срамуваха, наблюдавайки мачовете ми и дори ме заплашиха, че няма да пътуват по турнирите заедно с мен, ако не променя поведението си на корта.

Беше от съществено значение да се науча да бъда по-уравновесен и да запазвам самообладание по време на двубоите си, но трябваше да навърша чак 19 години, когато най-накрая започнах да се опитвам да правя подобрения в тази област.

В миналото спорех със съдиите за всяка точка, която бих загубил, и не знам как успях да преодолея това. Сега съм дори прекалено спокоен понякога и трябва да внимавам това хладнокръвие да не се превърне в безразличие към случващото се на корта", завърши Маестрото.

Източник: Tennis World USA


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Федерер си припомни юношеските години: Родителите ми се срамуваха от мен Мирела Николова
Теми:  
интервю | любопитно | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook