И вторият поставен напусна Токио: Квалификант насочи Рууд към изхода на топ 10

от в 14:20 на 18.10.2023
Калоян Соколов

Каспър Рууд само допреди година имаше реални шансове да оглави световната ранглиста, след като се класира за финала на "Мастърса" на осемте най-добри в Торино и щеше да е новият номер едно в света, ако надиграе Новак Джокович в решителния сблъсък за трофея. Това обаче не се случи, а оттогава насетне, то играта на скандинавеца търпи постоянен регрес и той се държи в топ 10 единствено заради страхотния си тазгодишен рейд до финала на Ролан Гарос, където отново беше спрян от сърбина.

Днес световният номер 8 записа още едно много разочароващо поражение, отстъпвайки на квалификанта Маркос Гирон във втория кръг от ATP 500 турнира в Токио - 3:6 4:6. По този начин американецът записа своята трета победа над представител на топ 10 в кариерата си, за да се класира за 1/4-финалната фаза, в която ще премери сили с осмия поставен Феликс Оже-Алиасим, а Рууд вече от три месеца насам не е достигал по-далеч от финалната осмица на турнир и изглежда много вероятно изобщо да не го видим на финалите в Торино през този сезон, което вероятно ще доведе до загуба на мястото му сред първите 15 в света.

Рууд се опита да въвлече съперника си в дълги разигравания от самото начало на мача, но самият Гирон е сред най-стабилните играчи в Тура и можеше да е напълно доволен от посоката на развитие на мача. 79-ият в света показваше страхотно придвижване по корта и не допускаше никакви непредизвикани грешки, което принуди Рууд да вдигне темпото, а форхендът на норвежеца не работеше на познатото ниво и това доведе до пробив в полза на аутсайдера.

Американецът усещаше предимството си при размените от дъното на корта и непрекъснато караше втория поставен да прави допълнителни удари, като пропукването в действията на 3-кратния финалист от Шлема не закъсня и той предаде сета с инкасирането на нов брейк.

Норвежецът се прегрупира за старта на втората част и покачи значително качеството на първите си подавания, което му позволяваше да минава с лекота през сервис геймовете си. Същевременно Рууд започна да изгражда много по-внимателно своите атаки и положителните резултати за него не закъсняха, защото той най-после съумя да отмъкне сервиса на опонента си и поведе с 4:2.

Вместо това да доведе до началото на някакъв по-сериозен обрат в полза на по-високоранкирания състезател, то последва необясним спад от негова страна, а квалификатът бързо надигна глава и демонстрира изключително солиден тенис, за да се поздрави с успеха в следващите четири гейма и така да осъществи поредната изненадата на състезанието в Токио, след като японската столица вече се раздели с трима от четиримата най-висококласирани тенисисти в основната схема на турнира.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
И вторият поставен напусна Токио: Квалификант насочи Рууд към изхода на топ 10 Калоян Соколов
Теми:  
atp | каспър рууд | маркос гирон | токио

Коментари





Следвайте ни в Facebook