Край на споровете: Еднакво правило влиза в сила за решаване на 5-ия сет в Шлема

от в 11:49 на 16.03.2022
Калоян Соколов

Тенисът е спорт с ясни правила и почти безупречни организация на големите събития, но винаги има място за подобрение и не са липсвали пробойни в дадени департаменти. Една от тях беше свързана с петите сетове на мачовете от Големия шлем, защото всяка "мейджър" надпревара имаше свое отделно изискване. Доскоро петата част се решаваше с правилото за два гейма разлика, което можеше да направи двубоите почти безкрайни, когато са противопоставени двама състезатели с мощни сервиси, както се получи в прословутия тридневен двубой на Уимбълдън между Джон Иснър и Никола Маю, в който американецът триумфира със 70:68 и на практика беше лишен от всякакви шансове за нормална съпротива в следващия си сблъсък.

Това накара турнирите от Шлема да се замислят да последват примера на Откритото първенство на САЩ, в което винаги се е играел регулярен финален сет. Другите състезания обаче решиха този формат за твърде семпъл и това доведе до пълно объркване, тъй като накрая имахме различно становище от абсолютно  всяко едно от четирите топ събития в тенис календара.

Все пак явно тенис ръководителите са разбрали за нелепостта на тази ситуация и ще прекратят случващото се безумие, започвайки още от тазгодишния Ролан Гарос. В него ни предстои да наблюдаваме супер тайбрек до 10 точки, ако дадена среща достигне до резултат от 6:6 гейма в петия сет. Въпросният формат пък ще важи за всички останали "мейджър" надпревари, така че скоро ще можем да се радвам на един доста по-опростен и разбираем правилник в тази част на регламента от любимия ни спорт.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Край на споровете: Еднакво правило влиза в сила за решаване на 5-ия сет в Шлема Калоян Соколов
Теми:  
atp | ITF | wta | голям шлем | тенис правила

Коментари





Следвайте ни в Facebook