Матс Виландер за съперничеството с Лендъл, сходствата си с Мъри, както и коментаторската професия

от в 16:39 на 08.07.2020
Калоян Соколов

Матс Виландер е един от най-успешните играчи в Откритата ера на тениса, като може да се похвали със седем трофея от Големия шлем. Шведът се справя също толкова добре и на коментаторското поприще, където определено е сред водещите анализатори на играта. Наскоро шведът даде обширно интервю за италианската медия Ubitennis, а ето и по-интересната част от разговора с бившия номер едно:



За преместването в САЩ

- Лендъл ме посъветва да заживея в Кънектикът, защото таксите са доста по-приемливи. Впоследствие обаче той ме изпревари в ранглистата, а беше неприемливо да не съм най-добрият играч в окръга, което стана причината да отида в Айдахо. Истината е, че второто ми преместване бе породено от слънчевата алергия на едно от децата ми.

За Адриа Тур

- Новак направи всичко това с добри намерения, искайки да върне тениса обратно на хората. Той получи разрешение от правителството, така че това е най-важното. Оттук насетне всеки решава за себе си дали да участва. Несправедливо е Джокович да поема цялата вина. В Швеция всички предприятия работеха по време на пандемията и докторите съветваха възрастните да стоят по домовете си, ала далеч не налагаха тези рестрикции спрямо младите. Животът трябва да продължи в даден етап и аз напълно заставам зад идеята на Новак, макар че беше леко наивен в някои отношения при организацията.

За Съвета на играчите

- По мое време почти никой от големите имена не бе част от тази организация. Адмирирам как Джокович се нагърби с тази отговорност като истински лидер в мъжкия тенис, въпреки че неминуемо щеще да бъде критикуван по дадени въпроси. Ще бъде много крайна мярка, ако той бъде отстранен. Рафа и Роджър също са в Съвета, което показва тяхната загриженост за играта. Хубаво е да видим тримата най-големи играчи на нашето време, обединени в интерес на тениса.



За US Open

- По-скоро бих го нарекъл US Closed. Разбирам, че турнирът трябва да се проведе заради телевизиите и средствата, които ще извлече USTA, за да развива своите програми, но играчите нямат равен старт. Много от тях тепърва започват да тренират, докато други не са спирали. Ограниченията в щабовете са друга неприятна новина. Не съм напълно убеден, че трябва да зачитаме турнира за редовен Голям шлем. Почти всички са забравили как през 1973 година на Уимбълдън имаше сериозен бойкот и участваха само трима души от топ 16. Напълно възможно е да видим сходно развитие на нещата и този сезон.

За поведението на Кирьос в социалните медии

- Ник всъщност е доста интелигентен младеж. Бих се радвал, ако децата ми се наслаждават на живота, както го прави той. Това е истинското измерение на успеха. Ясно е, че за него има по-важни неща от тези на корта. Кирьос има страхотни качества, а моралната му страна е чудесна за обществото. Всеки с известна популярност има дълг към хората и повече играчи трябва да изразяват мнението си по такива въпроси.

За битките с Лендъл

- Трудно е да играеш с природни таланти от ранга на Лендъл и особено Макенроу. Иван беше по-добър от мен във всяко едно отношение, ала аз бях умел тактик. Не можех да удрям топката толкова силно, но се раздавах до последно и сменях темпото при всяка възможност. Бих се оприличил на Мъри. Харесвам сходни играчи на себе си, защото знам, че трябва да се борят за всяка точка. Иван ми е казвал как е изпитвал ужас, когато е трябвало да излезе срещу мен, тъй като срещите ни винаги са били дълги и изтощаващи.



За успехите срещу Конърс и негативния баланс с Мечир

- Питали са ме хиляди пъти за Мечир. Просто има играчи, които имат прекалено силни оръжия, за да им противодействам. Мирослав бе огромен талант и буквално ме разпиляваше. Наистина се чувствах неудобно, че съм класиран пред него.

Никога не загубих от Джими, а това е плод на привързаността ми към Борг. Гледал съм как Бьорн побеждава Конърс десетки пъти и съм се опитвал да прилагам същите приоми на корта.

За чувството да тренираш Сафин

- Марат е чудесен човек. Имаме много общи интереси извън спорта, само че тенис философиите ни са напълно различни. Може би трябваше да се захвана с някой по-близък до мен стилово. Изкарах си наистина забавно със Сафин и досега сме в добри отношения, макар нашите различията спрямо работния процес.

За работата в Евроспорт

- Опитвам се да се поставям на мястото на играчите при коментарите си. Аз не съм на пулта, аз съм вътре в корта. Често съм отнасял и критики за дадени изказвания. Веднъж казах, че Федерер не е проявил достатъчно мъжество, когато загуби от Надал на Ролан Гарос. Трудно е да угодиш на всяка фен база и няма начин да не засегнеш дадена група.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Матс Виландер за съперничеството с Лендъл, сходствата си с Мъри, както и коментаторската професия Калоян Соколов

Коментари





Следвайте ни в Facebook