Надал изоставаше със сет и пробив, но показа характер и сломи съпротивата на Фонини

от в 07:07 на 02.09.2022
Калоян Соколов

Рафаел Надал неведнъж е имал трудности в двубоите си срещу Фабио Фонини, защото световният номер 60 винаги е поставял под сериозен натиск Матадора и сам е споделял в интервюта, че е разбрал как да действа от тактическа гледна точка в сблъсъците си с 22-кратния шампион от Шлема. Това се видя за пореден път по време на мача между двамата от втория кръг на тазгодишния US Open, в който Рафа губеше със сет и дори можеше да изостане с 0:2 в отделните части, само че за пореден демонстрира борбения си характер и се наложи с 2:6 6:4 6:2 6:1, за да си осигури среща с Ришар Гаске в третия кръг на надпреварата, когото е побеждавал 17 пъти от също толкова двубои с него.

Фонини показа още от първата точка, че няма намерение да играе поддържаща роля в мача и установи пълен контрол над разиграванията от дъното на корта. Италианецът вземаше топката изключително рано, като отиграваше темпови обратни удари към форхенда на Надал, което затрудняваше сериозни бившия номер едно и водеше до немалко грешки от негова страна. Непоставеният състезател пък действаше с огромна лекота, напомняйки за времената, когато беше член на топ 10. Аутсайдерът съумя да осъществи ранен пробив, а впоследствие не спря да ускорява топката по също толкова впечатляващ начин и заслужено удвои своята преднина, за да си гарантира успеха в откриващата част.

Вторият сет се превърна в истински фестивал на пробивите, защото никой не можеше да задържи подаването си в откриващите пет гейма. Още по интересното е, че въпросната поредица бе прекъсната от Фонини и така той се откъсна напред с 4:2, само че сякаш Надал се нуждаеше от точно подобно предизвикателство и веднага повиши равнището на тениса си. Манакорецът имаше отговор за всяко едно агресивно продължение на опонента си и не загуби нито гейм повече, изравнявайки общия резултат.

Статуквото се запази в третата част, която в началото се развиваше равностойно, но последва нова силна серия на испанеца, с чиято помощ Рафа вече се намираше на само един сет от крайната победа.

Последва медицински таймаут от страна на Фонини и той трябваше да продължи съпротивата си с изцяло облепен глезен. Тези обстоятелства видимо му повлияха негативно, като Матадора взе девет последователни точки, повеждайки с 3:0. Италианецът все пак се окопити и се разписа в резултата, а не след дълго даже се сдоби с шанс за рибрейк, но това се оказа последната му позитивна проява в сблъсъка и успехът отиде в сметката на третия поставен.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Надал изоставаше със сет и пробив, но показа характер и сломи съпротивата на Фонини Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2022 | Обзори | рафаел надал | фабио фонини

Коментари





Следвайте ни в Facebook