Непримирим Федерер надделя над Кьопфер в четирисетов трилър!

от в 01:23 на 06.06.2021
Петър Колев

Роджър Федерер се класира за осминафиналите на втория за годината турнир от Големия шлем Ролан Гарос след победа в четири сета над германеца Доминик Кьопфер. Това бе първа среща между двамата тенисисти, като швейцарецът съумя да се наложи благодарение на по-големите си концентрация и опит. В следващия кръг на надпреварата шампионът от 2009 г. ще се изправи срещу поставения под №9 Матео Беретини.

Мачът започна равностойно, като и двамата състезатели не изпитваха особени затруднения в първите си сервис геймове. Федерер бе този, който успяваше да си създава повече възможности от ретур, но не съумяваше да нанесе решителния удар. Маестрото пропиля цели пет възможности за пробив през първия сет, като сред тях имаше и такъв, имащ ролята на сет пойнт. От своя страна, световният №8 също отрази два брейк бола на съперника. Стигна се до тайбрек, в който критична беше двойната грешка на Кьопфер за 4:6 точки. Федерер не се поколеба и осъществи третия си сет пойнт, повеждайки със 7:6(5).

Вторият сет стартира отлично за швейцареца, който най-накрая съумя да реализира точка за пробив, като след това и безпроблемно затвърди, за да поведе с 2:0 гейма. Изненадващо, започна спад в представянето от сервис на осмия в схемата, който позволи на Кьопфер да осъществи рибрейк и да достигне до паритет в резултата. След още една размяна на пробиви за 3:3 последва поредица от геймове, доминирани от сервиращите. Така логично отново се достигна до тайбрек. Той представляваше парад на грешките от страна на Федерер, който на практика "подари" дългия гейм, с което и сета, като така германецът изравни резултата в отделните части - 7:6(3).

Швейцарецът пренесе неубедителното си представяне и в началото на третия сет, когато допусна ранен пробив след множество непредизвикани грешки. Кьопфер сервираше уверено и по всичко личеше, че се заформя обрат в срещата. Германецът набързо поведе с 4:2 гейма, като не позволяваше на своя съперник да бъде конкурентен от ретур. Точно когато изглеждаше, че световният №59 контролира събитията на корта, Маестрото вдигна нивото и съумявайки да влезе в поредица от разигравания от ретур, осъщести рибрейк за 4:4. Отново се стигна до тайбрек, в който този път Федерер показа много по-добър тенис и логично го спечели, увеличавайки преднината си в отделните сетоеве - 7:6(4).

Маестрото стартира убедително в четвъртата част, реализирайки ранен пробив за 2:1 и повеждайки с 40:15 в следващия гейм, но отново показа колебания и позволи обрат в гейма, с което и инкасира пробив - 2:2. Мачът вървеше равностойно до 5:5 гейма. Последва подаване на Кьопфер, в което Федерер успя да си създаде възможности за атака и съумя да осъществи решителен брейк. Затвърждавайки безпроблемно пробива, швейцарецът затвори срещата за крайното 7:6(5) 6:7(3) 7:6(4) 7:5 в мач, продължил над три часа и половина. Това също така и е най-късно завършилият мач в историята на Откритото първенство на Франция.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Непримирим Федерер надделя над Кьопфер в четирисетов трилър! Петър Колев
Теми:  
кьопфер | париж | федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook