Нова волева победа: Циципас загуби сет, но пречупи една от звездите на следващото поколение

от в 23:22 на 01.05.2023
Мартин Петков

Сезонът на клей за Стефанос Циципас далеч не се развива до момента според очакванията към гърка, който в последните години се установи като един от най-добрите състезатели на червени кортове в Тура и дори през 2021-ва остана на един сет разстояние от титлата на Ролан Гарос. Световният номер 5 не успя да защити трофея си в Монте Карло, като впоследствие допусна поражение от Карлос Алкарас на финала в Барселона, преди да акостира на Мастърса в Мадрид през настоящата седмица.

На старта на участието си в испанската столица подгласникът от Аустрелиън Оупън сътвори пълен обрат над Доминик Тийм, за да си осигури среща в третия кръг на турнира срещу клей кортъра и шампион от Кордоба - Себастиан Баез. 170-сантиметровият аржентинец също не може да се похвали с особени успехи в Тура след трофея в домашната си надпревара през февруари, ала днес беше близо до това да поднесе сензацията, като спечели сет, но в крайна сметка Циципас се поздрави с победата, дошла след 2 часа и 4 минути на корта - 7:5 3:6 6:3. С успеха си елинът се класира за осминафиналната фаза, където му предстои да срещне домакинския представител Бернабе Сапата Мирайес.

Още от самото начало на двубоя основният фокус падаше върху размените от основната линия, при които силите бяха видимо изравнени. Същевременно Стефанос разчиташе на собствения си сервис в по-ключовите ситуации, докато световният номер 31 впечатляваше с отбранителните си действия и преминаването от защита в атака, като повлиян от овациите на публиката, се сдоби със сериозен импулс в представянето си, който му помогна след серия от печеливши комбинации да пробие наглед непробиваемия начален удар на фаворита.

Заслужил си правото да подава за спечелването на откриващия сет, Баез на бърза ръка изостана с 15:40, но демонстрира здрави нерви и броени минути по-късно вече разполагаше със сетбол, пред който обаче гъркът не трепна и смени на следващата предавка в ударите си, за да направи рибрейкът си възможен. Това се оказа и преломният момент изобщо в срещата, след като оттам насетне Циципас имаше инициативата на своя страна и провеждаше акциите си в офанзивен план с присъщото му самочувствие на двукратен финалист от Големия шлем, като отново реализира пробив и със серия от четири поредни спечелени гейма отмъкна откриващия сет.

На старта на втората част четвъртият поставен в надпреварата разполагаше с отличната възможност да се сдобие с ранен аванс от брейк, като поведе с 15:40, ала Себита не сведе така лесно глава и отстоя подаването си, като получил вдъхновение от това си действие мигновено причисли към актива си сервиса на противника. Оттам насетне напрежението се прехвърли от другата страна на мрежата при Стефанос, който до голяма степен беше по-близо до това отново да инкасира пробив, отколкото да стопи пасива си в резултата, и Баез стори необходимото в собствените си геймове, за да изравни статуквото на отделните сетове.

С настъпването на решителната трета част двамата играеха при абсолютен паритет на силите, като никой не съумяваше да достигне възможност за нещо повече на ретур и подаванията се трупаха прогресивно в активите на сервиращите. В това русло се достигна до фундаменталния осми гейм, когато аржентинецът допусна моментно колебание в равнището си, при което Циципас не чакаше втора покана и грабна шанса си, за да осъществи късен пробив. Застанал на начален удар за победата, подгласникът от Аустрелиън Оупън беше близо до това да се сгромоляса на финалната права, но спаси два брейкбола и се поздрави с крайния успех.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Нова волева победа: Циципас загуби сет, но пречупи една от звездите на следващото поколение Мартин Петков
Теми:  
мадрид | себастиан баез | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook