По-силен от умората: Тиафо сътвори нов фамозен обрат и е финалист в Ещорил!

от в 22:38 на 30.04.2022
Мирела Николова

Франсис Тиафо неведнъж е успявал да обърне нещата в своя полза от наглед невъзможна ситуация и през днешния ден за пореден път доказа, че нищо не е по-силно от човешката воля, успявайки да навакса пасив от сет и 2:5 срещу своя сънародник Себастиан Корда, за да затвори двубой за крайното 4:6 7:6(2) 6:4 и да се класира за финала на АТР 250 турнира в Ещорил. През утрешния ден американецът ще се изправи срещу Себастиан Баес в преследване на втори АТР трофей. 

В началото на срещата преимуществото бе изцяло на страната на Тиафо, който благодарение на мощния си форхенд бързо си осигуряваше инициативата в разиграванията и съвсем скоро се откъсна напред с пробив аванс и 3:1. Той обаче не успя да запази високото си ниво на игра още дълго, от което Корда не се поколеба да се възползва и така станахме свидетели на обрат от 2:4 до 6:4 в полза на по-младия от двамата американци.

Втората част стартира с два маратонски гейма, всеки от които бе спечелен от Корда, за да се оттегли на първата почивка с преднина от 3:0. Впоследствие младокът поддържаше безпроблемно аванса си и се намираше само на крачка от финала при 5:2, но в следващите геймове позволи напрежението да го завладее и пропиля три мачбола, които в комбинация със зачестилите неточности от ракетата му доведоха до изравняване на резултата за 5:5. Последва размяна на два бързи пробива, преди да станем свидетели на тайбрек, в който Тиафо пое контрола от самото начало и без да срещне каквито и да е затруднения в дългия гейм, вкара срещата в трети решителен сет.

Там играта на световния №29 се намираше в своя апогей и той надиграваше опонента си по всички показатели, за да се откъсне с 4:1. Точно когато изглеждаше обречен, Корда намери останали сили в себе си и съумя да вдигне нивото си, което му позволи да върне пробива и да възвърне паритета за 4:4. Щастието му обаче не трая дълго, тъй като още в следващия си сервис гейм за оставане в мача младокът допусна серия от непредизвикани грешки, довели до късен пробив, който изпрати Тиафо на финала в Ещорил.

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
По-силен от умората: Тиафо сътвори нов фамозен обрат и е финалист в Ещорил! Мирела Николова
Теми:  
atp | ещорил | Обзори | себастиан корда | франсис тиафо

Коментари





Следвайте ни в Facebook