Радост за домакините: Фриц не допусна изненада срещу световния №82 и е шампион в Атланта!

от в 03:59 на 31.07.2023
Мартин Петков

Тейлър Фриц завърши по подобаващ начин страхотната си седмица при своето завръщане на родната си американска земя и триумфира с титлата в Атланта. Първата на САЩ загатна, че се намира в отлична спортна форма в навечерието на големите надпревари в Северна Америка, след като извървя пътя до трофея в щата Джорджия, надигравайки след известни трудности дебютанта на АТР финал Александър Вукич, за когото отличието остана мираж - 7:5 6:7(5) 6:4. С успеха си световният номер 9 завоюва втората си титла през настоящия сезон, след тази в Делрей Бийч, като в колекцията му вече личат шест купи от състезанията в Тура.

Австралиецът бе напът да падне жертва на голямото напрежение, породено от статута на двубоя, още в първите минути на финала, когато инкасира прекомерен брой неточности и му се наложи да отразява брейкбол, ала запази нужното самообладание и демонстрира класата на сервиса си, за да оцелее. Оттам насетне подаващите наложи пълен контрол върху събитията на корта, като доминацията им ни водеше към наглед напълно закономерен тайбрек, но в заключителния 12-и гейм световният номер 82 заложи на твърде голяма доза риск в старанието си да пласира уинъри, което доведе до грешки от неговата ракета, като американецът не се поколеба да се възползва още от първия си сетбол и постави едната си ръка върху трофея.

Втората част пък се разви по досущ еднообразен начин, след като всичко случило се повтори до последния си детайл и след спасена брейкбол на старта от страна на Вукич, то впоследствие наложеното от сервиращите превъзходство отново ни водеше до тайбрек. Именно в последния момент ръката на австралиеца отново видимо трепна, което означаваше две поредни шампионски точки пред топ поставения в схемата, ала за разлика от по-рано в хода на срещата, то австралиецът в този случай остана хладнокръвен, за да предизвика изиграването на дълъг гейм. В него силните мигове за двамата състезатели на начален удар се запазиха, преди Вукич да вземе всичко в свои ръце след две страхотни офанзивни акции, като си осигури преднина от 6:4 точки и с втората си възможност възстанови равенството в отделните сетове.

Още с настъпването на решаващата трета част световният номер 82 бе изправен до стената, след като допусна спад в равнището си, който доведе до 0:40, но дори и от тази ситуация сервисът на непоставения тенисист съумя да го измъкне и битката за трофея изглеждаше повече от равностойна. С развитието на мача обаче значително по-големият опит в подобни двубои на Фриц изигра своята ключова роля за местния любимец, след като той дочака шанса си в седмия гейм, когато вдигна оборотите със серия от свръхзвукови форхенди и реализира пробив на нула, преди впоследствие необезпокояван на собствено подаване да узакони триумфа си с титлата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Радост за домакините: Фриц не допусна изненада срещу световния №82 и е шампион в Атланта! Мартин Петков
Теми:  
atp | александър вукич | атланта | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook