С "геврек" и много увереност: Алкарас сломи френски ветеран в бенефиса му на Уимбълдън

от в 17:01 на 04.07.2023
Мартин Петков

Карлос Алкарас нямаше никакви затруднения да открие успешно кампанията си на тазгодишния Уимбълдън, след като нанесе разгромно поражение на 36-годишния ветеран Жереми Шарди в бенефисния му мач. Испанецът изигра до голяма степен рутинно сблъсъка си от първия кръг на най-стария тенис турнир и макар видимо да не се вложи на сто процента физически в срещата, то се нуждаеше от точно час и 55 минути на корта, за да сломи французина в заключителния му двубой в професионалния тенис, изпращайки го в пенсия - 6:0 6:2 7:5.

По този начин световният номер едно своеобразно загатна какво можем да очакваме от него в хода на надпреварата върху "свещената трева", след като увеличи серията си на шест поредни победи и във втория етап на състезанието му предстои да премери сили отново с французин, срещайки един измежду Александър Мюлер и Артур Риндеркнеш, от когото загуби сет при триумфа си с купата в Куинс.

Испанецът спечели жребия за двубоя и избра пръв да застане на ретур, като решението му се оказа повече от сполучливо, благодарение на сковаността в действията на ветерана, който направи две поредни двойни грешки, при което Карлитос вдигна оборотите и мигновено се поздрави с пробив. Проблемите за французина обаче далеч не приключиха дотук и той продължи да изпитва затруднения с подхвърлянето на топката за начален удар, като на практика доброволно предаваше точките в актива на фаворита, без дори да се е влязло в разиграване, имайки цели седем грешки от начален удар на сметката, и шампионът от Куинс поддържаше необходимото равнище в миговете си на собствен сервис, за да "върже геврек" на Шарди в откриващия си сет, продължил само 22 минути, на тазгодишния Уимбълдън.

На старта на втората част световният номер 542 изглеждаше, че най-после е загърбил перипетиите си на собствено подаване и пласира серия от страхотни първи сервиси, за да достигне геймбол, но именно в този момент топ поставеният демонстрира нагледно магичната си къса топка и обърна нещата в своя полза, сдобивайки се с ранен пробив. Впоследствие публиката съумя да окрили ветерана да се разпише поне в резултата при своя бенефис, с което той спря серията на ибериеца от осем поредни спечелени гейма, но силите и сегашното му тенис ниво далеч не се оказаха достатъчни, за да се надиграва с първата ракета на планетата и той удържа подаването си още веднъж, преди безкрайно увереният младеж да дублира преднината си в отделните сетове.

С настъпването на третата част Шарди, чието най-добро класиране в световната ранглиста е на номер 25, навлезе още повече в ритъм и началният му удар заработи близо до оптималното си равнище, като той стоеше напълно равностоен на шампиона от Куинс. Въпреки подобрението си, то французинът допусна прекомерен брой неточности в старанието си да е агресивен от основната линия и бе изправен пред угрозата да инкасира пробив, ала прибегна до един от усъвършенстваните си прийоми, а именно неостаряващото сервис-мрежа, за да спечели подаването си от ситуация 15:40.

Придобитият импулс от стореното несъмнено вдъхнови 36-годишния ветеран да заиграе още по-уверено и на ръба на риска, при което той експлоатира спада в качеството на ударите на Карлитос и след сериозна битка си заслужи аплодисментите на публиката, реализирайки пробив чрез блестящ ретур уинър от бекхенд - 4:2. Отговорът на испанеца обаче бе мълниеносен, след като той мигновено вдигна оборотите и пласира поредица от печеливши отигравания, за да възстанови паритета, като скоропостижно си осигури скрити мачболи на сметката, ала Шарди си даде поне още няколко минути в професионалния тенис и оцеля. Все пак, при последвалото сервиране на ветерана в 11-ия гейм нещата до голяма степен си дойдоха по местата и Алкарас най-после изрази игровото си превъзходство под формата на пробив, за да официализира победата си в следващите минути.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
С "геврек" и много увереност: Алкарас сломи френски ветеран в бенефиса му на Уимбълдън Мартин Петков
Теми:  
atp | жереми шарди | карлос алкарас | карлос алкарас гарфия | Отказване от тениса | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook