В първокласен тенис спектакъл: Медведев обезоръжи Синер и триумфира в Ротердам!

от в 19:18 на 19.02.2023
Мартин Петков

Даниил Медведев в последните сезони безспорно се установи като навярно най-постоянният тенисист в Тура, като сериозната му работа по отношение на развитието беше ознаменувана с титлата от US Open 2021 и впоследствие преди по-малко от 12 месеца руснакът се възкачи на трона в световната ранглиста. Оттогава насам обаче московчанинът видимо не беше същият състезател на корта, като допусна множество разочароващи поражения в големите надпревари, отпадайки още преди втората седмица на Откритото първенство на САЩ, при защитата на трофея си, и на Аустрелиън Оупън, при което неубедителните му резултати доведоха до неговото напускане на топ 10 за първи път от 2019-а насам.

Навярно именно това е мотивирало Медведев да преосмисли поведението си на корта, като през настоящата седмица на АТР 500 надпреварата в Ротердам, явяваща се първа спирка в календара за световния номер 11 след разочарованието му в Мелбърн, той се представя повече от впечатляващо. Бившият шампион от US Open вече надигра последователно защитаващия шампион Феликс Оже-Алиасим и първата ни ракета Григор Димитров, за да намери място в мача за отличието, където през днешния ден в първокласен тенис спектакъл, продължил 2 часа и 28 минути, се наложи след обрат над намиращия се в серия от 8 поредни победи Яник Синер - 5:7 6:2 6:2. С триумфа си на корта в нидерландския град Даниил завоюва своя 16-и АТР трофей в кариерата си досега и от утре ще възобнови позицията си в челната десетка на световната ранглиста.

Още от началните минути двубоят навлезе в очакваното си русло, като надлъгването от основната линия беше изведено на пиадестала и зрителите в изпълнената до краен предел "Ahoy Arena" имаха възможността да се насладят на куп впечатляващи отигравания. На старта се създаде сериозното убеждение, че бившият номер едно има известно преимущество в продължителните разигравания, ала спад в представянето му, придружен от липсата на първи сервис, позволи на младока да реализира дебютния пробив.

Типично за руснака и неговото емоционално състояние в хода на срещите му, той далеч не се поддаде на негативите от случилото се, като мигновено вдигна оборотите и макар да пропусна първата си точка за рибрейк, то той започна все по-често да излиза като краен победител при многоходовите размени със Синер и скоропостижно паритетът беше възстановен - 4:4. Впоследствие проследихме мигове на комфорт за подаващите, които видимо ни водеха към напълно закономерен тайбрек, но не така мислеше световният номер 14, който неколкократно предугади действията на шестия поставен и с поредния си впечатляващ удар в офанзивен план отмъкна откриващия сет чрез пробив в заключителния 12-и гейм.

С настъпването на втората част Медведев промени облика си на корта, като повиши остротата в отиграванията си, което се превърна в атестат за множество предизвикани неточности от страна на южнотиролеца и бившият шампион от US Open поведе с ранен брейк аванс. Безупречността на московчанина във всеки един аспект от играта му допълнително на моменти нагледно обезверяваше непоставения състезател, като по този начин екзекуторът на Григор Димитров в Ротердам дублира предимството си. Въпреки това, Синер не се отказа и опита да се бори, достигайки светкавично до ситуация 0:40, ала световният номер 11 далеч не се трогна от опасността да бъде редуциран авансът му и на собствено подаване изравни резултата в отделните сетове.

На старта на решителната трета част италианецът изглеждаше превъзмогнал трудностите си от по-рано в хода на сблъсъка, като спечели откриващото си подаване и започна да влиза в своебразни престрелки от основната линия с бившата първа ракета на планетата. Медведев обаче за пореден път не се повлия от смяната в тактическия план на опонента си, като продължи да определя темпото на игра и предвид физическата умора на световния номер 14, който за втора поредна неделя е финалист в Тура, след триумфа си в Монпелие, то пробивът на сметката на фаворита не закъсня.

Последвалият гейм на московчанина се превърна в преломният момент на сблъсъка, след като по-нискоранкираният състезател достигна възможност за рибрейк, която обаче Медведев мигновено заличи с начален удар. Оттам насетне връщане назад в мача за южнотиролеца видимо нямаше, като шампионът от US Open 2021 направи необходимото, за да дублира преднината си в резултата и броени минути по-късно сложи точка на спора, триумфирайки с дебютен трофей от АТР 500 турнира в Ротердам.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
В първокласен тенис спектакъл: Медведев обезоръжи Синер и триумфира в Ротердам! Мартин Петков
Теми:  
atp | даниил медведев | ротердам | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook