Един от най-младите шампиони на Уимбълдън в историята ни напусна

от в 10:06 на 07.12.2020
Диана Андреева

В неделя, 6 декември, тенисът загуби един от най-забележителните си играчи, а именно Денис Ралстън. След битка с рака, американецът почина на 78-годишта възраст. Носител на шест титли от Шлема и член на Залатана славата от 1987 година, Ралстън е един от играчите, изцяло отдал сърцето и душата си на тениса.

Денис Ралстън е имал доста пълноценна тенис кариера. Печели NCAA Championships като колежанин в Университета на Южна Калифорния две поредни години - и на сингъл, и на двойки. През 1960, когато е едва на 17 години, заедно с Рафаел Осуна взимат участие в Уимбълдън и щом побеждават представителите на домакините Майк Дейвис и Боби Уилсън, стават вторите най-млади шампиона на турнир от Шлема и от там всичко започва.

По време на своята кариера той записва 138 победи на сингъл и 125 на двойки, при каретата показва много добри резлутати, печелейки пет титли при каретата от Големия шлем, както и една на смесени двойки. Освен това, Ралстън триумфира и на други надпреври, както и показва добри резултати на единици. Включва се в отбора на страната си на Купа Дейвис общо 15 пъти - както като играч, така и като треньор.

Роден в Бейкърсфийлд, Калифорния, той е бил играч, който се стреми да усъвършенства себе си с всеки изминал ден, прекарвайки часове наред на корта. С агресивни удари и стабилност на мрежата, Ралстън разполагал и с точен сервис, благодарение на което е бил доста труден състезател за всички, които се изправяли срещу него. След като прекратява кариерата си, той се насочва към треньорската длъжност.

В края на 70-те започва да работи с Роско Танер, който малко след началото на работата си с Денис, се класира за финала на Уимбълдън. Там, се изправя срещу Бьорн Борг в спор за титлата, но след оспорван двубой Танер губи мача, отстъпвайки с 6:4 в петата част. „Когато достигнах до финала на Уимбълдън, не знаех как да се подготвя“, каза Ралстън. "Затова се погрижих Роско да е наясно със ситуацията."

Щом прекратява съвместната си работа с Танер, Ралстън започва шестгодишно партньорство с Крис Евърт. Това беше времето, когато Евърт работи усилено, за да бъде конкуренция на Мартина Навратилова. „Никога не съм виждал някой по-нахъсан да се труди усилено“, споделя Ралстън за Евърт. „Тя правеше всичко - от часове наред на корта, до повече време във фитнеса, само за да е на ниво. Криси беше точното определение за шампион. " Други професионалисти, които Ралстън тренира в годините, включват Яник Ноа и Габриела Сабатини.

Голямата борба в живота му идва след многократните операции на коляното, като Ралстън се пристрастява към болкоуспокояващи. Впоследствие се появяват множество инфекции, включително поредица, довела до това левият му крак да бъде ампутиран под коляното. Малко по-късно благодарение на протезата, която му слагат, той дори се завръща на корта, за да практукива любимия си спорт.

Опредлеян от приятелите си като много будна и винаги усмихната личност, Ралстън "анализира за секунди" играта на тенисистите и измисля тактики, с които да развива нивото им. Готов постоянно да научава нова информация, американецът се интересува от всякакви науки - от физика и география до физическа подготовка и психология. И всички тези невероятни качества и успехи в един човек, който за съжаление напусна Земята през вчерашния ден.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Един от най-младите шампиони на Уимбълдън в историята ни напусна Диана Андреева
Теми:  
голям шлем | зала на славата | тенис

Коментари





Следвайте ни в Facebook